Keresés a blogon

Falatkák, nem csak szilveszterre

Jan 2nd, 2008 by Ízbolygó | 0

Íme három falatka, amely idén a szilveszteri asztalon szerepelt (a sajtfondü mellett), de sör- vagy borkorcsolyaként avagy előételként is klasszul beválhat.

Pár gondolat a szilveszterünkről: idén csendesen telt a szilveszter. A karácsonyt megelőző és az azt követő pár nap, ami folyamatos vendégfogadással ill. szekszárdi vendégeskedéssel, valamint azzal telt, hogy a szánkba ételt gyömöszöltünk, amit általában alkohollal öblítettünk le….sok volt. Már nem ment úgy, mint 5 évvel ezelőtt. Hiába, én is öregszem:-) A kiskaput jópár palack Heimann-bor illetve a végén pár üveg Szepsy tette be Szekszárdon. El sem kellett határoznom, a szervezetem jelzett: ennyi és elég. Egy ideig ismét nem eszek ennyit és alkoholt sem iszok, valamint a futópadot aktív használat alá vonom az 5 tibetivel egyetemben. Szóval szilveszterkor sok mindenre vágytam, csak arra nem hogy egyek vagy igyak:-) Éppen ezért ideálisak voltak a falatkák…

Lazacos tortillatekercs

Hozzávalók:
1 cs tortilla
30 dkg hidegen füstölt lazacfilé
2 dl créme fraiche
3 tk reszelt ecetes torma
2 csokor friss kapor
1 csipet só
frissen őrölt bors

A créme fraichet összekeverem az ecetes tormával, a csipet sóval és őrlök rá borsot. A kaprot apróra vágom és hozzákeverem. A tortillára kenek egy kis kapros masszát, majd szórok rá lazacot és feltekerem. Alufóliába csavarom és a hűtőben pár órát érlelem. Tálaláskor 2 cm-es darabokra vágom.

Baconos virslitekercs

Hozzávalók:
4 rúd Tante Fanny leveles tészta
2 cs koktélvirsli
1 cs bacon
reszelt sajt
kapribogyó

A virsliket vékonyan baconba tekerem, majd rátekerem a leveles tésztát. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezem, tojás sárgájával megkenem a tetejét és 200 fokon nagyjából 10 perc alatt megsütöm.

Kapribigyós sajtos csiga

Hozzávalók:
maradék Tante Fanny leveles tészta (talán fél rúd)
tojás sárgája
reszelt füstölt sajt
kapribogyó
frissen őrölt bors

A leveles tésztát megkenem a tojás sárgájával, megszórom a reszelt sajttal, a kapribogyóval és frissen őrölt borssal. A hosszabbik oldalánál feltekerem, majd 1,5 cm-es darabokra vágom és sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetem, majd megkenem tojás sárgájával és 200 fokon nagyjából 10 perc alatt kisütöm.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007