Keresés a blogon

VKF! XVIII. – Túrósaim, melyek nem is túl különlegesek

Aug 25th, 2008 by Ízbolygó | 0

Szégyenszemre már megint az enyém az utolsó posztok egyike a VigyázzKészFőzz XVIII. fordulóján. Bár ahhoz képest, hogy tegnap este még úgy volt, hogy még nagyobb égésnek leszek kitéve és az általam kiírt fordulón részt sem veszek, ez még mindig pozitív végkimenet:-((( De aztán minden megoldódott és így mindenjóhaavégejó alapon itt vannak az én receptjeim is. Merthogy több is született express tempóban. Semmi newwave cucc, inkább hagyományosnak nevezném.

Előétel: díjnyertes körözöttem
Ez a körözöttem a Maligán Borétterem Körözött versenyének első díját nyerte el 2005. őszén. Egészen pontosan egy kétszemélyes egyiptomi utat nyertem vele. Ez nem Egyiptom miatt maradt emlékezetes, hanem mivel akkor már pocakom volt, nem is kicsi, nem vállaltam be az utazást. Magunk között szólva, jobban örültem volna, ha megkapom a második helyezett pénzjutalmát, de nem lehetett variálni.:-) Unszoltuk a nagyszülőket, de senki nem akart az istennek sem Egyiptomba utazni a fene nagy meleg miatt, úgyhogy végül inkább itthon élveztük a zord telet.

Hozzávalók:
25 dkg juhtúró (brindza)
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 tk dijoni mustár (lehetőleg nem magos!)
1,5 ek őrölt pirospaprika
1 tk őrölt kömény
1 nagy fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
4 tk kapribogyó
3 csemege uborka
1 citrom reszelt héja

frissen őrölt bors

A lilahagymát apróra vágom, van, hogy megpörgetem a hagymavágóban és akkor homogénebb a végeredmény. A fokhagymát lereszelem, az uborkát is felaprítom minél kisebbre. Az juhtúrót a vajjal robotgéppel összekeverem, hogy habos legyen. Ezt követően belekeverem a többi hozzávalót, megkóstolom és ha kell igazítok az ízeken. Hűtőben egy éjszakát érlelem. Másnap fogyasztás előtt egy fél órával előveszem, hogy klasszul kenhető legyen.

Meleg előétel: Fűszeres-parmezános ricottával töltött gomba

Hozzávalók:
30 db közepes barna csiperke
25 dkg ricotta
1 citrom reszelt héja
1 nagy marék reszelt parmezán

frissen őrölt bors
2 ek fiomra aprított bazsalikom, majoranna és egy ág rozmaring

A sütőt előmelegítem 200 fokra légkeveréssel. A gombák tönkjét kitöröm és a gombákat megforgatom olivaolaj+só+őrölt bors keverékében, majd egy sütőtálba ültetem őket üreges felükkel felfelé. A ricottát összekeverem a citrom héjával, a finomra vágott zöldfűszerekkel, a parmezánnal, sóval, borssal és a gombákba töltöm a masszát. A tetejére még reszelek egy kevés parmezánt, majd sütőbe tolom, ahol negyed óra alatt szépen megpirul a teteje és már ehetjük is.

Rukkolás túrótorta zöldséges fasírttal

Hozzávalók:
50 dkg túró
3 dl natúr joghurt lecsepegtetve
8 dkg liszt
3 tojássárgája
2 tojásfehérje
8 dkg rukkola nagyob darabokra tépkedve

frissen őrölt bors
zsemlemorzsa
vaj

A túrót áttöröm, hozzáadom a tojássárgáját, a lisztet és a joghurtot és robotgéppel összekeverem. Sózom, borsozom, majd beletépkedem a rukkolát. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verem és óvatosan a masszába forgatom. Egy formát kivajazok és zsemlemorzsával megszórom. Belekanalazom a túrós masszát, majd 150 fokon 70 percig sütöm. Hidegen-melegen is isteni, de ne felejtsük finoman meghinteni egy kevés olivaolajjal (ha ez diós, nem nyúlunk mellé!).

Desszert: Noeo barátnőm túrótortája

Hozzávalók:
Tészta
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojás
1 vaníliás cukor
fél cs sütőpor
Töltelék
50 dkg túró
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
1 ek étkezési keményítő
2 nagy ek tejföl
3 ek olaj
3 tojássárgája
(mehet bele mazsola is egy nagy marékkal)
Hab
3 tojás fehérje
csipet só
2 ek cukor

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Hipp-hopp összeállítom a tészta hozzávalóiból a tésztát, majd egy kivajazott-kilisztezett kapcsos formába nyomkodom a tenyeremmel. Hűtőbe teszem, amíg a tölteléket elkészítem. Ehhez a túrót botixerrel kicsit megdolgozom, hogy ne legyen olyan morzsás. Hozzáadom a cukrot, a keményítőt, a citrom reszelt héját, a tejfölt, az olajat és a tojások sárgáját. A masszát a tésztára simítom és 20 percig sütöm őket. Ekkor a töltelék már kissé megszilárdult. A fehérjéből csipet sóval és a cukorral kemény habot verek és a tortára simítom. Újabb 10-15 percre visszatolom a sütőbe. Ha kész, a sütő ajtatját résnyire nyitva hagyom kihűlni, akkor nem esik össze a tetején a hab.

Most összeszámoltam, összesen 43 receptem született eleddig túró+ricotta+juhtúró kategóriákban, ami ahhoz képest, hogy 357 receptem van, nem is olyan sok… Pedig nekem úgy tűnt, nagyon sokszor eszünk túrót:-)))

A fűszeres ricottával töltött gomba Jamie Olivertől, a rukkolás túrótorta receptje Bereznay Tamástól származik.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007