Keresés a blogon

A trifle

Sep 9th, 2009 by Ízbolygó | 0

A réteges angol nasi. Állítólag ez az egyik legrégibb angol desszert. A neve a francia „trufle” szóból származik (amely hóbortost jelent). A trifle már a XIV. században egy népszerű desszert volt, bár akkoriban csupán főzött krémből és lekvárból állt. A későbbiekben tovább „bonyolították” alkoholban áztatott piskótával, krémmel és tejszínhabbal. Nagy trifle-fan a gömöbölyű tomporú (höhö..) Nigella Lawson is.

Nekem ez eddig teljesen kimaradt, pedig igazán jó kis desszert. Gyorsan kellett alkotnom valami édeset és alapanyagfronton sem voltam túlzottan ellátva. Mivel nem vagyok a piskóták nagy barátja, ezt sem sütöttem hozzá, remekül bevált a babapiskóta is. A végeredmény azonban meggyőző és igazán nyárias lett. Érdemes hát betekinteni a “triflik” világába is!

A rétegzést tetszőlegesen lehet variálni. Mehet bele (kicsit száraz) piskóta vagy kekszdara is. A krém is lehet másfajta, a kakaós krém és a meggy is kifejezetten jó párost alkot benne! Alkohollal is bolondíthatjuk ill. a mandula/mogyoró is plusz ízekkel gazdagíthatja a sütinket.

A rákfenéje azonban a hűtés! Ez lehet előny is, hiszen jól előkészíthető és hideg desszert.

Hozzávalók:
10 dkg babapiskóta (teljes kiőrlésű Manner volt itthon)
Krémhez:
2 tojás
4 ek liszt
4 dl tej
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
2,5 dl tejszín
20 dkg szeder
15 dkg áfonya
4 nektarin

A tojásokat kissé felverem, majd hozzáadom a lisztet, elkeverem. Ezt követően apránként hozzáadom a tejet, majd közepes lángon krémet főzök belőle. A porcukrot a vajjal habosra keverem és az elkészült krémhez adom. Hűtöm egy kicsit, majd belekeverem a felvert tejszínt is. Belereszelem a citrom héját és hozzáadom a levét. A nektarint cikkekre vágom. Egy nagyobb üvegtál vagy 6 pohár alját kirakom a babapiskótával. Erre krémet kenek. Mehetnek rá a nektarin cikkek. Ismét krém. Ismét piskóta. Piskótára krém, majd a tetejét kirakom a szederrel és az áfonyával.
Aztán hűteni kell! Legalább 3-4 órát.

Eredetileg a Borsán.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007