Alternatíva a bolti müzliszeletre avagy FLAPJACK light
Az ötlet onnan jött, hogy Pötty nagyon szereti a zabpelyhes sütiket. Aztán a Szakácsok könyvét lapozgatva futottam bele a FLAPJACK-be, ami viszont durván sok cukrot és juharszirupot tartalmazott, egyébiránt alkotóelemeit tekintve zabpehelyből, vajból, mézből/juhar/golden szirupból, cukorból és néha lisztből áll. Úgyhogy “bababarátosítottam”. Meg tettem még bele ezt-azt. De azért még flapjacknek hívom:-)
Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg zabpehely
10 dkg liszt (már rozslisztettel is kipróbáltam, abból 8 dkg-t tettem bele)
10 dkg aszalt áfonya
10 dkg aszalt szilva
5 dkg tönkölybúzás zabmüzli
15 dkg juhar/golden szirup vagy méz
A vajat a juhar/goldensziruppal vagy mézzel összeforralom, hogy habos legyen. A zabpelyhet, az aszalványokat és a müzlit a liszttel egy keverőtálban összekeverem, majd beleöntöm a vajas keveréket és jól összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 170 fokon 25-30 percig sütöm. Ha kihűlt, szeletelem.