Keresés a blogon

Bor, mámor…Bénye 2012 és a leglágyabb főzött krémem evör

Aug 14th, 2012 by Ízbolygó | 0

Idén is Bor, mámor… Bénye fesztivál! 2012. augusztus 17-19-ig megnyílnak a bényei pincészetek és az árnyas fák alatt ücsörögve kortyolgathatják a vendégek az isteni borokat, mindez persze kiegészül rengeteg (zenei) programmal is a különböző helyszíneken.

Mint az elmúlt években, most is a Béres Szőlőbirtoknál vendégeskedünk, a menüt már hetekkel ezelőtt készre lőttük az Oroszlános Borvendéglővel:

Gazpacho, bazsalikomos zsendicehabbal
Konfitált kacsacomb, sokzöldséges-mascarponés gerslirizottó
Vega: sült paprikába töltött krémsajt

Szilvás-boros pohárkrém

Grill: sertésszűz, pikáns fasírtgolyók
Gyömbéres-chilis lecsómártás
Citromos-cukkinis bulgurhoz

A desszert fejlesztése még barack szezonban zajlott, így most ide ez kerül, de szuper lesz szilvával is:)

Hozzávalók:
0,5 l tej
3 tojássárgája
1 vaníliarúd
bő 2 ek étkezési keményítő (kukorica vagy burgonya)
csipet só
3 dkg barna nádcukor (xillit vagy méz)
25 dkg mascarpone
1 citrom leve

Szirup:
2 dl Béres Magita
1 dl víz
3 szem zöld kardamom
1 rúd vanília

18 db sárgabarack

Első körben a szirupot készítem el: A bort a vízzel, a felhasított vaníliarúddal és a zöld kardamom magjaival összeforralom 15-20 perc alatt. Ha édesítenénk barna nádcukorral tegyük.
Ezt követően a sárgabarackokat megmosom, kimagozom, kerámiatálba ültetem, majd meglocsolom a sziruppal és 180 fokon negyed órát rotyogtatom. Ha a barack kicsit megrottyant, kivesszük és az alatta lévő szirup felét leöntjük.
5 barackot pár ek sziruppal krémesre turmixolok.
A maradék szirupot majd a krémhez keverjük.

A krém elkészítése nem túl bonyesz. A tejet a felhasított vaníliarúddal felmelegítem, közben a sárgáját a cukorral felhabosítom. A keményítőt kevés tejjel meglazítom, majd a tojáshoz keverem. A tojáshoz öntöm folyamatos kevergetés mellett a meleg vaníliás tejet, majd láng fölött besűrítem. Folyamatos keverés mellett (legjobb valamilyen karos robotgéppel dolgozni) hűlni hagyjuk, így nem fog bőrösödni. Majd ha langyos hozzákeverjük a mascarponét és a szirupot.

Poharakba adagoljuk a krémet. A turmixolt barack sűrítményt a tetejére kanalazzuk, majd erre jöhet pár barack és a barackhoz nagyon jól passzoló pisztácia.

Rendkívül frissítő, nem túl édes, gyümölcsös. A krém meg maga a mese! Lágy, könnyen kanalazható… Imádtuk.

Találkozzunk Bényén és remélem, a szilvás verzió Nálatok is betalál majd!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007