Keresés a blogon

Ciderben (almaborban) sült csirke

Mar 11th, 2010 by Ízbolygó | 0

Almabor, más néven cider. Jellemzően almából, erjesztéssel készített, kellemes savanykás ízű, alkoholos ital, melyet főleg Franciaországban, Finnországban, Észtországban, Németországban, Ausztriában és Angliában is készítenek. Készíthetnénk mi is, hiszen almával jól állunk, mégsem jellemző ez kis hazánkra. A legfinomabb almabort birsalmából lehet készíteni, azonban ez némiképpen költségigényesebb, mint a sima alma esetében. Alkoholja a sörnek felel meg (4,5-6%), de léteznek ütősebbek is. Nagyjából 1 liter almalevet 1,5 kg almából nyerhetünk. Érett állapotban feldolgozott 1 liter gyümölcslében 120 g cukor van, ez a mennyiség csak kb. 6% alkoholtartalmat eredményez a borban.

A cider remekül működik pl. a hagymalevesben. A vajon közepes lángon, lassan megkaramellizált hagymához adjuk az almabort kevés víz társaságában, majd kakukkfűvel, balzsamecettel ízesítjük, sajtos pirítóssal kínáljuk. Eddigi legjobb hagymaleves volt, amit ettem.

Hozzávalók (4 személyre):
4 csirkecomb (jófajta, háztáji)

frissen őrölt bors
2 ek olívaolaj
1 üveg (0,5 l) cider (almabor)
4 lilahagyma
1 ek mustár
8 dkg bacon
fél ek liszt

Kelkáposztás burgonyapüré
1 kg lisztesre fővő burgonya
1 kis fej kelkáposzta

2 dl tejszín
30 dkg vaj
pár ek dióolaj
(szerecsendió)

A csirkecombokat megmosom, leszárítom. Serpenyőben felhevítem az olajat, majd a csirkecombokat bőrös felükkel lefelé pirosodáig sütöm, majd megfordítom, akkor sózom, borsozom. Ha mind piros, ropogós, akkor átteszem egy tepsibe őket. Közben a szalonnát és a hagymákat vékony csíkokra vágom és a visszamaradt olajban megpirítom, hozzáadom a mustárt, majd megszórom liszttel, pár percig pirítom és nyakon öntöm a borral. Ez a csirkecombok köré rendezem, majd a tepsit 200 fokos sütőbe tolom és fél óra alatt megsütöm.

Ez idő alatt sűrű szósz lesz a csirke alatt, ami remekül passzol a köretként felszolgált kelkáposztás burgonyapüréhez.
A köret a sütési idő alatt elkészíthető.
A burgonyát megpucolom, majd nagyobb kockákra vágva, sós vízben megfőzöm. Amikor puha robotgéppel összetöröm/habosítom, közben adagolom hozzá a vajat, ill. a tejszínt. Ha szükséges sózom ill. kerülhet bele egy kis szerecsendió is.
A kelkáposztát vékony csíkokra vágom és kevés vízben roppanósra párolom, majd a krumplipüréhez keverem. Tálaláskor meglocsolom kevés dióolajjal.

Eredetileg a borsán

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007