Keresés a blogon

Csicsóka pogácsa füstölt Maldonnal és pekándióval

Nov 5th, 2010 by Ízbolygó | 0

Csicsóka-saga 3. A FBon írta egy kedves olvasó (ezért is jó ott lenni!:-)), hogy ő csicsókából pogácsát készít, készségesen beírta a receptet is. A recept némiképpen módosult, mert a tészta irtó ragcsos, kezelhetetlen darab volt, úgyhogy kapott még egy kis lisztet. Meg a só arányát is növelni kellett ill. a tetejére kitaláltam ezt a sós-pekános töretet. Legközelebb a tésztájába is teszek diót, így azzal bontanám a homogén tészta állagot. De a recept már így is szuper, főleg íz tekintetében! A csicsóka íze finoman érzékelhető és a tetején lévő sós pekán pedig kis pluszt is ad hozzá! Jön a hétvége, süssetek pogit csicsókával!:-)

Hozzávalók:
20 dkg csicsóka
40-45 dkg liszt
12 dkg vaj
1 dkg élesztő
1 ek só
1 dl tej
1 db tojás
1 tojás sárgája (kenéshez) + kis tej
3 dkg pekándió

A csicsókát megpucolom, felkockázom kevés vízzel felteszem főni. Ha megfőtt, leszűröm, összetöröm, kihűtöm. Közben az élesztőt langyos tejben felfuttatom. Ha kihűlt a csicsóka, összedolgozom a vajjal, a sóval, a liszttel, a tojással és a élesztős tejjel. A tészta jól formázható legyen. Ha kell, tegyünk bele még lisztet. Egy órát pihentetem, majd vékonyra nyújtom, 3x meghajtom. A végső nyújtás 1 cm magas legyen. Ezt szaggassuk. Tejjel kikevert tojássárgájával megkenem a tetejét. A pekánt a Maldonnal durvára töröm és a pogácsák tetejére szórom. 200 fokon megsütöm.

Friss, dióolajjal kikevert, pekánmorzsás kecskesajttal ettük. És azzal naggggyon jóó!

Egyéb pogácsa ötletek:
Juhtúrós-kapros pogácsa
Magdi nagyi pogácsája
A legjobb túrós pogácsa
Medvehagymás-kecskesajtos pogácsa
Juhtúrós pogácsa
Burgonyás pogácsa

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007