Keresés a blogon

Dál és naan – Indiaőrület folytatódik

Aug 19th, 2008 by Ízbolygó | 0

Az indiaőrület újabb állomásához érkeztem. Naant és dált, az india konyha két, talán legismertebb ételét készítettem.

A dálról azt írja az “Egy falat…India”, hogy ez gasztronómilailag egyesíti Indiát. Ez a ragu készülhet borsóból, babból, vagy lencséből is és minden nap fogyasztják az indiai háztartásokban. A dál nem csak a hozzávalóknak, hanem az ételnek is a neve. A dál szót használják a főételre vagy a köretre is, amelyet ezekből a hüvelyeskből főznek. Mindig adnak hozzá rizst vagy kenyeret, csapátit vagy naant. A naan egyébként igen hálás a készítés szempontjából, mivel alig kell foglalkozni vele és mesefinom! Most olvastam, hogy kitűnően fagyasztható is, majd fóliába csomagolva, sütőben klasszul újramelegíthető. Ezt még nem próbáltam, de hiszek Önnek, Mr. Lepard!

Dál – hozzávalók:
17 dkg megmosott vöröslencs
1 ek kurkuma
1 tk chili
1 fej apróra vágott salotta hagyma
4,5 dl víz
40 dkg Mutti polpa darabolt paradicsom
4 ek olivaolaj
1 kk mustármag
1 kk őrölt római kömény
1 kk reszelt gyömbér
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 kk őrölt koriander
4 currylevél

A lencsét a chilivel, a kurkumával, a hagymával összekeverem, a vízzel felöntöm, majd félig lefedve, kis lángon 30-35 percig főzöm mindenfajta kotyvasztás nélkül. Ha a lencse puha, beleöntöm a paradicsomot. Kis serpenyőben felmelegítem az olivaolajat, beleteszem a fűszereket és 2 percig pirítom, majd a összekeverem a lencsével és sózom. Kevergetve sűrűre főzöm. Vigyázat! Köpköd!

Naan – hozzávalók:
15 dkg langyos víz
5 g élesztő
25 dkg liszt
5 dkg joghurt
fél ek tengeri só
3/4 ek sütőpor
napraforgóolaj
2 ek koriander finomra vágva

Kelesztőtálba öntöm a vizet, hozzákeverem az élesztő felét és a liszt felét, lefedem és békén hagyom 30 percig. Hozzákeverem a joghurtot, a maradék lisztet, a sütőport és a sót és puha gömbbé dolgozom össze a masszát. Rácsorgatok 2 ek olajat és bekenem vele a gömböcöt. Ismét lefedem és 15 percig pihentetem. Ismát rácsorgatok 1 ek olajat, könnyedén átdagasztom fél percig, majd ismét lefedem 15 percre. A tésztám sima és puha, mint a baba bőre. Négyfelé osztom. A wokom közepes hőfokon felmelegítem. Az első részt könnycsepp alakúra nyújtom kézzel, közben belisztezem. A tészta vastagsága nagyjából 3mm legyen. Amikor a wok forró, mehet bele a tészta. A felső oldalát közben megkenem korianderes olajjal. Akkor jó a tészta, ha a felülete hólyagossáv válik, csipesszel megfordítom és a másik oldalát is 1-2 percig sütöm, hogy az is kis színt kapjon. Ha kész, tiszta konyharuhába csomagolom és melegen tartom. A többi tésztával is így járok el.
Fogyasztáskor ér tunkolni, vagy megkenni a dállal.

Szakácsok könyvéből származnak a receptek.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007