Keresés a blogon

Fahéjas tejberizs eperrel és házi eper-szeder lekvárral

Jan 17th, 2008 by Ízbolygó | 0

Pöttyünk szinte ki sem látszik a földből és már tele van barátokkal. Sőt! Van két, közel vele egykorú barátnője is, akikkel rendszeresen találkozgat. Míg a lányok játszanak, mi anyukák beszélgetünk, sokat nevetünk és jókat eszünk-iszunk. Ezen a héten nálunk zajlott az összejövetel, aminek örömére ezt a tejberizst készítettem. Pötty nagy kedvvel 3 adagnyit vágott be belőle. De nem sajnáltam tőle, mert igazán “bababarát lett”, minimális méz felhasználásával.

Hozzávalók:
15 dkg arborio rizs
tej
víz
1 vaníliarúd (vagy aroma)
1 tk fahéj
2,5 dl tejszín
2+2 ek méz
1 zacsó fagyasztott szeder
2 zacskó fagyasztott eper

A vaslábasba beleöntöm az egyik zacskó epret és a szedret és addig főzöm, míg lekvár állaga nem lesz (25-30 perc), ízesítem a 2 ek mézzel. Miközben ez rotyog egy serpenyőbe öntök 1 ek olivaolajat és megpirítom rajta a rizst, majd nyakon öntöm egy merőkanálnyi meleg vízzel. A következő kanál vizet csak akkor adom hozzá, amikor már az előzőt felszívta a rizs (mint a rizottó készítésnél). Addig adagolom hozzá a vizet, amíg félig megpuhul, onnantól kezdve tejjel folytatom, míg teljesen meg nem fő a rizs, ízesítem fahéjjal és mézzel. A tejszínből kemény habot verek, majd óvatosan a rizzsel összeforgatom. Időközben elkészül a lekvár is. Egy helyes üvegtál aljába merek a lekvárból, majd ráöntöm a rizs felét, ismét egy vékony réteg lekvár, erre ráültetem az eprek felét, majd ismét rizs, vékony lekvár és feldíszítem a maradék eperrel.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007