Keresés a blogon

Kakukkfüves sült padlizsán és paprika saláta joghurtosan

Nov 23rd, 2009 by Ízbolygó | 0

A padlizsán a mediterrán konyha egyik alap zöldsége, itthon bár már mindenhol kapható, mégsem vált mindennapossá a fogyasztása. A tojásgyümölcs néven is ismert zöldségféle pedig rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. Kivéve, ha panírozzuk, rántjuk, mert úgy szívja magába az olajat, mint a szivacs. Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedőknek is.
Pedig más népeknél igazi kultkaják készülnek padlizsánból: Erdélyben érdemes megkóstolni a vinetát, Göröghonban a moussakat vagy az olaszok paradicsomos sült padlizsánját a Melanzane alla Parmigiana-t, hogy csak pár nevesebb példát említsünk. De akár összedobhatunk belőle egy finom kakukkfüves salátát is, ami garantáltan nem kalóriadús, azonban egészséges és finom.

Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
fél dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
4 ág kakukkfű
1 kápia paprika
1 kis doboz natúr joghurt
fél citrom leve
2 paradicsom

frissen őrölt bors
pár ek olívaolaj

A padlizsánokat hosszában félbevágom és beirdalom. A fokhagymákat megpucolom és az olajba nyomom, majd bekenegetem vele a padlizsánok beirdalt húsát. Sózom, borsozom is őket, majd a kakukkfű ágacskákat is ráhelyezem. A paprikát megmosom és a padlizsánok mellé helyezem a sütőlapra. 200 fokon 40 percig sütöm őket, míg a padlizsánok húsa meg nem puhul. A paprikát sütés közben forgatni kell. Ha szépen körbesült (ez nagyjából 20 perc), kiveszem, hőálló tálba fektetem és fóliával lefedem, majd hagyom így kihűlni. Ha kihűlt a héját játszva lerántom. A padlizsánok ha megsültek, a húsát egy kanállal kivájom, majd késsel felaprítom. A paprika bőrét ha lehántottam, szintén feldarabolom. A padlizsánt és a paprikát összekeverem. Hozzáadom a natúr joghurtot, a citrom levét, a felkockázott paradicsomokat, ízesítem sóval, borssal. Pár csepp olíva vagy tökmagolaj mehet a tetejére. Lehűtve fogyasztom.
Tovább variálhatjuk olajbogyóval, kapribogyóval vagy akár a friss paradicsom helyett szárított paradicsommal is.

Egy szelet husival, vegáknak egy kis ropogós kenyérrel remek kaja.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007