Keresés a blogon

Karácsonyi birs-körte lekvár és a birskocsonya

Dec 8th, 2009 by Ízbolygó | 8

A lekvár szezon záróakkordja az ősz/tél két gyümölcséből: birsalmából és körtéből. Ehhez adtam karácsonyi fűszereket és alkoholt. Ez utóbbi a lekvárjaim elmaradhatatlan alkotóelemévé vált. Az alkoholtartalom kiforr belőle és nem marad más, csak a finom, tömény aroma. A birs-körte pároshoz valami mandulásat álmodtam, ezt az amarettos üveg tartalma bánta.:-)

A lekvárkészítés mellékterméke lett a birslé, ami igen magas pektintartalommal bírt, hiszen a birseket nem hámoztam, nem magoztam ki, csak elnegyedeltem. Amikor megfőtt a gyümölcs, a levét kétszer átszűrtem, majd cukorral kocsonyává főztem. Ez nagyon komoly lett! Sűrű, borostyán színű, mézes-birses-aszús… Kiskanálnyi mennyiség fedezi a heti cukoradagunkat, de mennyei az íze!

Hozzávalók:
3 kg birsalma
2 kg körte
30 dkg barna nádcukor
3 fahéj rúd
3 csillagánizs
8 szem kardamom megtörve
2,5 dl Disaronno Amaretto likőr
2+2 citrom leve és héja

A birsalmákról ledörzsölöm a szöszöket, alaposan megmosom, majd negyedelem és vízzel félig telt lábasba teszem. A vízbe belefacsarok 2 citromot. A víz éppen ellepje a birseket. Én egy tányérral lenyomattam őket, hogy ne lebegjenek. A vizet felforralom a birsekkel, majd alacsony lángon 2 órán keresztül főzöm a birseket. Ezt követően a lángot elzárom és másnapig békén hagyom őket.
Másnap leszűröm a levet a birsekről, a magházukat kiszedem és a gyümölcshúst egy vaslábasba teszem. Itt jött az ötlet, hogy körtével vegyítsem! A körtéket megmosom, kiszedem a magházukat és a birshez adom. Adok hozzá 2 dl birslét, ill. a fűszereket. (A fűszereket fűszerzacskóba téve, hogy utána ne kelljen vadászgatni őket a forró lekvárban.) Az egészet addig rotyogtatom, míg a körte is puha nem lesz. Ekkor leturmixolom. Hozzákeverem a cukrot, a likőrt, 2 citrom lereszelt héját ill. kifacsart levüket. Kevergetve sűrűre főzöm. Közben kifőzöm az üvegeket is, majd a forró lekvárt ezekbe töltöm. Fejtetőre állítom őket 5 percre, aztán mehetnek hűlni.

Birskocsonya:
A birskocsonya már régóta izgatja a fantáziámat, el nem tudtam képzelni, pontosan milyen íze is lehet.
Elkészítése egyszerű, csak idő kell hozzá, hogy kellőképpen besűrűsödjön. Mivel azonban kevergetni nem kell, nem sajnáltam tőle az időt.

Hozzávalók:
a birsek kétszer átszűrt leve
cukor (a birslé mennyiségének 80%a)

A birslevet a cukorral felforralom, majd kicsi lángon addig főzöm, míg hideg tányérra cseppentve meg nem kocsonyásodik a szirup.

8 hozzászólás a “Karácsonyi birs-körte lekvár és a birskocsonya” bejegyzéshez


 1. izlesszindroma said:

  Fúú naagyon guszta, én is még nagy birs gyártásban vagyok/voltam:), pont ma tervezem még az utolsó adagot befőzni:))
  Ez a birs kocsonya tényleg nagyon komoly, kíváncsivá tettél.


 2. LepkePillnagó said:

  Tavaly karácsonykor sült birs alatt keletkezett ez a kocsonya. Óriási sikere volt, úgyhogy idén is reprodukáltam. Nagy hibája, hogy túl gyorsan fogy, pedig komoly mennyiséget dolgoztam fel (nem a kedvencem a birsvagdalás).


 3. Delish said:

  Szia Ízbolygó! Hány üveg lekvár lett ebből a mennyiségből? Nagyon jól néz kis és nálam is tervben van a lekvárfőzés birsből. Köszi.


 4. piszke said:

  Huuu, ennyi DiSaronno Amaretto-t elpazarékolni…Még jó hogy nem szeretjük a birsalmát!!! :))


 5. chriesi said:

  Ez a birskocsonya nagyon megfogott.


 6. Zsiri said:

  Nagyon jól néz ki, főleg a zselé! Nagyon gusztusos! Nálam van kb fél kiló birsalmasajt, kaptam, de így nem igazán esszük, az állaga sem túl bíztató. Gondolkozom, hogy hogyan lehetne átkonvertálni lekvárrá vagy valamilyen zselévé :)


 7. Ízbolygó said:

  Sztem sehogy. Csokiba mártva még ehető bonbonként!


 8. Zsiri said:

  Köszi:)


 9. krogerfeedback.com said:

  Very good post. I’m dealing with many of these
  issues as well..


 10. krogerfeedback.com said:

  Hey there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend
  to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this web site.

Itt szólhatsz hozzá


Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007