Keresés a blogon

Karácsonyi birs-körte lekvár és a birskocsonya

Dec 8th, 2009 by Ízbolygó | 0

A lekvár szezon záróakkordja az ősz/tél két gyümölcséből: birsalmából és körtéből. Ehhez adtam karácsonyi fűszereket és alkoholt. Ez utóbbi a lekvárjaim elmaradhatatlan alkotóelemévé vált. Az alkoholtartalom kiforr belőle és nem marad más, csak a finom, tömény aroma. A birs-körte pároshoz valami mandulásat álmodtam, ezt az amarettos üveg tartalma bánta.:-)

A lekvárkészítés mellékterméke lett a birslé, ami igen magas pektintartalommal bírt, hiszen a birseket nem hámoztam, nem magoztam ki, csak elnegyedeltem. Amikor megfőtt a gyümölcs, a levét kétszer átszűrtem, majd cukorral kocsonyává főztem. Ez nagyon komoly lett! Sűrű, borostyán színű, mézes-birses-aszús… Kiskanálnyi mennyiség fedezi a heti cukoradagunkat, de mennyei az íze!

Hozzávalók:
3 kg birsalma
2 kg körte
30 dkg barna nádcukor
3 fahéj rúd
3 csillagánizs
8 szem kardamom megtörve
2,5 dl Disaronno Amaretto likőr
2+2 citrom leve és héja

A birsalmákról ledörzsölöm a szöszöket, alaposan megmosom, majd negyedelem és vízzel félig telt lábasba teszem. A vízbe belefacsarok 2 citromot. A víz éppen ellepje a birseket. Én egy tányérral lenyomattam őket, hogy ne lebegjenek. A vizet felforralom a birsekkel, majd alacsony lángon 2 órán keresztül főzöm a birseket. Ezt követően a lángot elzárom és másnapig békén hagyom őket.
Másnap leszűröm a levet a birsekről, a magházukat kiszedem és a gyümölcshúst egy vaslábasba teszem. Itt jött az ötlet, hogy körtével vegyítsem! A körtéket megmosom, kiszedem a magházukat és a birshez adom. Adok hozzá 2 dl birslét, ill. a fűszereket. (A fűszereket fűszerzacskóba téve, hogy utána ne kelljen vadászgatni őket a forró lekvárban.) Az egészet addig rotyogtatom, míg a körte is puha nem lesz. Ekkor leturmixolom. Hozzákeverem a cukrot, a likőrt, 2 citrom lereszelt héját ill. kifacsart levüket. Kevergetve sűrűre főzöm. Közben kifőzöm az üvegeket is, majd a forró lekvárt ezekbe töltöm. Fejtetőre állítom őket 5 percre, aztán mehetnek hűlni.

Birskocsonya:
A birskocsonya már régóta izgatja a fantáziámat, el nem tudtam képzelni, pontosan milyen íze is lehet.
Elkészítése egyszerű, csak idő kell hozzá, hogy kellőképpen besűrűsödjön. Mivel azonban kevergetni nem kell, nem sajnáltam tőle az időt.

Hozzávalók:
a birsek kétszer átszűrt leve
cukor (a birslé mennyiségének 80%a)

A birslevet a cukorral felforralom, majd kicsi lángon addig főzöm, míg hideg tányérra cseppentve meg nem kocsonyásodik a szirup.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007