Keresés a blogon

Libamájpástétom (kapribogyós, konyakos)

Jan 8th, 2010 by Ízbolygó | 0

2005 karácsonya: a menü legütősebb tagja volt. Másra nagyon nem is emlékszem abból a karácsonyi menüből. Mert akkoriban még nem írtam blogot… Maminak olyannyira bejött, hogy azóta is a receptért nyúz. Végre eljutottam oda, hogy ezt is bevésem.
Nem olyan elegáns, mint a libamájtorta és kevésbé tömény, mint a terrine és sokkal összetettebb ízében is. Íme:

Hozzávalók:
1,5-2 kg libamáj
15 dkg bacon
20 dkg fagyasztott hagymakocka
3 ek kapribogyó
2 tk dijoni mustár (mézes ha van!)
1 ek zsálya apróra vágva
5 ek konyak
2 dl tejszín
15 dkg vaj (vagy libazsír)

A májat megmosom, lehártyázom, Középen szétvágom és megszabadítom az inaktól, belső hártyától. Hüvelykujjnyi szeletekre vágom. A bacont vékonyan felszeletelem, majd a zsírját kinyerem. Hozzáadom a fagyott hagymát és megpirítom. Kiválasztok 5 szép libamájszeletet (ez kerül a közepébe) és a szalonnás hagymán oldalanként 2-2 percig sütöm, majd egy tányérra félreteszem. A maradék májat 5 percig sütögetem úgy, hogy a zsályát is hozzáadom. Ha nagyon úszik a zsírban, azt leöntöm róla. Leturmixolom, hozzáadom a tejszínt, a mézes mustárt, a puha vajat és mégegyszer összeturmixolom. A végén a karibogyót és a konyakot. Sózom, borsozom. Egy téglatest formába folpackot terítek úgy, hogy a szélei túllógjanak. A krém felét belesimítom, ráhelyezem a májszeleteket és a krém másik felével betakarom. A fóliát ráhajtom és kihűtöm. Brióssal, pirított kaláccsal kevés őrölt borssal és Maldon sóval megszórva elképesztően finom!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007