Keresés a blogon

Majonézes téma

May 29th, 2008 by Ízbolygó | 0

A hétvégén tárcsáztunk és grilleztünk (megint) és a melegre való tekintettel felöltlött bennem egy hideg, majonézes saláta képe. Alapvetően szeretem a jól elkészített majonézes salátákat, ám mégsem túl gyakran készítek ilyesmit. Nagyjából 3-4 alkalommal/év. Pedig remekül passzolnak akár grill húsok mellé is. Azon kivételes alkalmakkor, amikor készítek majonézes burgonya lilahagymával, francia- és gombás-kukoricás saláta is készül. A legnagyobb sikere mindig ez utóbbinak van (bár a Fiúk-Apukám és Pöttyöm apja a lilahagymás burgonyasaliért is odavannak), úgyhogy most kizárólag ezt készítettem, igaz a megszokottól nagyobb mennyiségben. Ahogy kell, el is fogyott mind:-)
A recept eredetije Pöttyöm keresztanyjától származik. Ő a gyorsított verziót (konzerv kukorica, kész majonéz) készíti. Ezzel szemben én imádom a fagyasztott kukoricát vajjal összeforgatva felengedni, így a végeremény megközelíti a friss főtt kukorica ízét, meg hát azért a házi majonéznek párja nincs!

Hozzávalók:
1 kg fagyasztott kukorica
3 ek vaj
1 kerek Fino Füsti sajt (vagy más füstölt sajt)
2 doboz konzerv gomba
Majonéz
4 tojás sárgája
olivaolaj

frissen őrölt bors
tejföl
dijoni mustár
1 citrom héja és leve
pici porcukor

A vajat felolvasztom egy serpenyőben majd ráöntöm a fagyasztott kukoricát és átforgatom a vajjal. 10 percig lefedve, majd fedő nélkül (hogy a felesleges folyadékmennyiség távozhasson) párolom. A végén sózom. Közben a gombákat mérettől függően félbe-negyedve vágom, a füstölt sajtot fél cm-es kockákra aprítom. A majonézhez a tojásokat szétválasztom, (a fehérjét lefagyasztom, jó lesz majd egy Pavlova tortának:-))) a sárgáját robotgéppel habosítom, majd apránként, vékony sugárban öntöm bele az olivaolajat. A sebességet a legalacsonyabban tartom, így ha apránként adagolom az olajat akkor nem esik szét az olajmártásom. Amikor már 3-4 dl olajat felvett és az állaga egyre inkább sűrű, már-már “gumiszerű”, akkor hozzákeverem a mustárt, tejfölt, sót, frissen őrölt borsot, a citrom reszelt héját és a levét. Pici porcukrot is teszek bele, így sokkal finomabb a végeredmény.

Pontos mennyiségeket nem tudok írni, mert egyrészt még soha nem mértem ki, másrészt sok minden múlik a más-más márkájú alapanyagokon, többek között az olajon.

Szóval, mindenki a saját ízlésére hagyatkozhat, hiszen van, aki a mustártól csípősen, van aki jó tejfölösen szereti a majonézt. Nyáridőben gondoskodni kell a megfelelő hűtésről, mert a szalmonella gyorsan leszámolhat a vendégsereggel.:-)

Fehér majonéz – ezt is érdemes kipróbálni!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007