Keresés a blogon

Mángoldleves krémesen

Oct 20th, 2009 by Ízbolygó | 0

Egy kissé hanyagolt zöldséget mutatnék be, amit pedig könnyen termeszthető (volna) a hazai klimatikus viszonyok között is, azonban elvétve lehet találkozni vele. Ez pedig a mángold.

A mángold rendszertanilag a cékla legközelebbi rokona, pedig íze leginkább a spenótéra hajaz. Már az időszámításunk előtt is ismerték és fogyasztották a Földközi-tenger vidékén, Európában mégsem terjedt el. Alacsony kalóriatartalmú és levelei tele van mindenféle földi jóval: magas a K-, A-, C-, E-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas és étkezési rosttartalma. Jó réz-, kalcium, triptofan, B2- és B6-vitamin forrás, de akad benne protein is.
Jelentős mennyiségben tartalmaz még foszfort, cinket, folátot, B1-, B3-, B5-vitamint és biotint (H-vitamin).

Sajnos zöldségesnél még nem biztos, hogy hozzájutunk, de a piacokon mind gyakrabban lehet belefutni. Érdemes hazavinni egy nagyobb köteget és próbálkozni vele, hiszen mind leveléből, mind szárából is remek fogásokat varázsolhatunk! Jól fagyasztható.

Készülhet belőle főzelék, frittata, használhatjuk tésztaételeknél avagy most, hogy elérkezett az esős időszak, készülhet belőle akár egy remek krémleves.

Hozzávalók:
1 csokor újhagyma
2 nagyobb szem burgonya
50 dkg mángold levél
3 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejszín vagy 1 doboz creme fraiche

frissen őrölt bors
4 ek olívaolaj
2 ek fehérborecet

Levesbetét:
Garabonciás kecske krémsajtgolyó snidlinges ízesítéssel

Az újhagymát felkarikázom, majd 2 ek olívaolajon megpárolom. Amikor ár majdnem puha, hozzáreszelek/nyomok 3 gerezd fokhagymát. A burgonyákat ez idő alatt megpucolom és felkockázom. Ha a hagyma puha, hozzákeverem a burgonyát, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sózom, borsozom és a burgonyát majd teljesen puhára főzöm. Ekkor kerülnek bele a megmosott, laskára vágott mángold levelek. Nagyjából 10 perc alatt megpuhul a burgonyával egyetemben. A levest botmixerrel egyneműsítem, majd belekeverem a tejszínt, ízesítem az ecettel.

Tálaláskor egy-egy kanál olívaolajjal meglocsolom és pár Garabonciás krémsajtgolyóval alakítom tovább az ízeket.
Aki ódzkodik a kecskesajttól, az próbálja ki citromos-tejszínes-kakukkfüves csirkemellkockákkal.
(Ez utóbbi elkészítése: a csirkemellet apróra kockázom, majd serpenyőben körbepirítom, majd tejszínben készre főzöm. Sózom, borsozom, ízesítem citromlével és kakukkfűvel.)

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007