Keresés a blogon

Marcipános-narancslekvárral töltött portóis-kakaós kekszek

Jan 13th, 2011 by Ízbolygó | 0

Ez már a “jó lesz farsangra” kategóriába szánom. Amúgy karácsonyi volt és nagyon csíptük! Eleve a portói keksztésztába applikálás nagyon tetszett, aztán a töltelék már saját fejlesztés és húúúúúú, narancslekvár-marcipán az ütős páros. Csipet szecsuáni borssal…. veszedelmes!!! Az összeragasztásnál nagyjából a felét elkóstoltam… Nagyon nincs mit ragozzak rajta, ez úgy ahogy van istenkirályság. Az elkészítést én több lépcsőben időben eltölva végeztem, így nem is tűnt túl bonyinak, de ha az is néhányotoknak, állítom: minden fáradtságot megér! És jó sokáig eláll. Már ha bombabiztos helyre dugjuk az éhes szájak és matató kezek elől.

Hozzávalók:
Keksz alap
20 dkg cukor
1 tojás
28 dkg hideg vaj
6 ek portói
20 g holland kakaópor
2 tk fahéj
50 dkg liszt
1 cs sütőpor

A hozzávalókat géppel összedolgozom. Ehhez a hideg vajat célszerű kisebb kockákra vágni. Kézzel a végén összeállítom, majd fóliába csomagolom és pihenteten 1 órát a hűtőben. A tésztát több darabra osztom, 3 mm vékonyra nyújtom és 3-4 cm átmérőjű Unicumos pohárral szaggatóval nagyjából 60 kört szaggatok belőle. A tésztával könnyű dolgozni, lisztezés minimálisan kell. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetem őket, egymástól tisztes távolságra, nehogy összenőjjenek, mert akkor csúnya lesz a széle.
180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm őket. Tepsin hagyom kihűlni.

Töltelék
8 dkg marcipán lereszelve
narancslekvár
csipet szecsuáni bors (opcionális)

Bevonás
10 dkg 65% étcsoki
őrölt mandula

Míg a kekszek sülnek-hűlnek, összerakom a tölteléket. Atomegyszerű: narancslekvárt megmelegítem, majd a reszelt marcipánnal összekeverem. Sűrű, kenhető masszát kell, hogy kapjunk. Csipet szechuáni borssal tehetjük pikánssá, de nem kell parázni rajta, ha éppen nem akad otthon. Jó lesz nélküle is!
A csokit gőz fölött vagy mikroban/gázon alacsony fokozaton felolvasztom.
A kekszeket megkenem a töltelékkel. Az oldalát egy ecset segítségével körbekenem a csokival, majd beleforgatom az őrölt mandulába. Ezt a részt imádtam!!
Aztán tálcára teszem, alaposan kihűtöm (hűtő! hogy a csoki megkössön!), majd mehet a fémdobozba.

A kekszalap ötlete a Lecker Christmas-Specialból származik

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007