Keresés a blogon

Metélőhagymás cukkini-karalábé főzelék görög joghurttal és a tojás posírozás

Aug 10th, 2010 by Ízbolygó | 0

avagy a cipész cipője. Mi kerül a blogger(gyerek) tányérjára (9 hónaposan). Ez a poszt Miniről szól, ha nem érdekel, ugorj az aljára a főzelékhez és a posírozáshoz.:-)

A téma a kisgyerekes anyukák főzése. A “nincsidőmsemmire” szindróma. Ami különösen egy olyan csaj szájából hat minimum viccesen, aki egész álló nap otthon van a csemetével, aki néha még aludni is szokott. Kezdem azt gondolni, hogy a nemfőzés, egyfajta fásultsággal, igénytelenséggel egyenlő. De hogy is került a csizma az asztalra? Délelőtt jött egy telefon, hogy mit csinálok? Éppen sok mindent egyszerre, közben meg ebédet. Lemértem. 28 perc volt. Nem a telefon, hanem az ebéd elkészítése. Ezt még az ultratürelmetlen Mini is ki bírta várni. A vége felé mondjuk már kellett pár kölesgolyó és a fíling, hogy a székében ül és mindjárt ehet. De most tényleg ennyire lusták vagyunk vagy nincs fél óránk arra, hogy normális ételt készítsünk?!

Mini táplálásában mostanában RADIKÁLIS változások álltak be. Alapvetően az egész eddigi 9 hónapja, nem volt mindennapi, de a kajálása nagyon komoly. Kezdetben igen jól evett (anyatej), aztán december végén Pöttytől benyalt egy betegséget, úgyhogy antibiotikumot kapott. Januárban megállt a súlygyarapodása, ami azért is volt ijesztő, mivel nagyon jó étvágya volt, de rettenetesen sokat bukott. Millie tanácsára tovább kapta a bélregenáló akármit és aztán egyik napról a másikra, az átlagfogyasztás/étkezés felugrott 250-300 ml anyatej (!!!)-re, amit nem tudtam már előteremteni, csodabogyók ide vagy oda. Megpótoltuk tápszerrel. Mini persze rém okos, nagyjából 3 nap után rájött, hogy esze ágában sincs tovább kínlódni az anyatej kinyerésével, a cumisüveg kiütéssel győzött. A fejés meg egyenes út volt az elapadáshoz. A szoptatás, az anyatej szerintem igen fontos, így lelkileg meg is viselt a tény, hogy míg Pötty 13 hónapos koráig igényelte, Mini ilyen korán lecserélt. 4 hónapig anyatejen élt, aztán meg tápszeren és 5,5 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást. Persze ez sem úgy zajlott, mint anno… Az alma, körte helyből azt eredményezte, hogy még jobban bukott, viszont a krumpli, répa rögtön nagy kedvenc lett. A gyümölcsök most már jól csúsznak, de a favorit a DARABOS KAJA! 9 hónaposan foga egy szál sem, de mindent nyomat befelé. Tényleg jöhet BÁRMI. Oké, allergén dolgokat nem adok neki (tej, csonthéjas, méz, stb, még tiltólistán). Ebédre rendszerint főzelék a menü, husival (abszolút favorit!), tojás sárgájával, sajttal. A főzelékeket eleinte pürésítettem és a (krumpli kivételével) elég sokszor ki is fagyasztottam jégkockatartóban, mivel ez a rohangálós életünkhöz igen praktikus, nem beszélve arról, hogy kis mennyiségekkel nem szoktam bajlódni.:-) A zöldségek alatti párolólé egyébként remek zöldségalaplének, szintén fagyasztható! Mostanra pedig eljutottunk oda, hogy gyakorlatilag a mi kajánkat eszi, hiszen nyaranta rengeteg főzelék készül nálunk. Kedvencek a ratatouille kölessel vagy rizzsel ill. a bármilyenfőzelék. Hogy ne legyen unalmas, egyfolytában variálom az alapanyag zöldségeket. Persze ebben néha a készletek adják a kereteket. Ma éppen cukkini-karalábé lépett a feldolgozandók listájának tetejére, úgyhogy ebből készült az ebédünk. Én posírozott tojással, ő tojássárgájával és egy kevés főtt krumplival.

Amúgy Mini szépen fejlődik, 9,5 kg, rengeteget mosolyog és mindenhol feláll. Csudapofa! Szeretjük!

Még valami: tojást posírozni végtelenül egyszerű!

Metélőhagymás cukkini-karalábé főzelék görög joghurttal és posírozott és főtt tojással
Hozzávalók 1 baba és egy anya részére:
1 csokor újhagyma
3 salátacukkini
2 karalábé
25 dkg görög joghurt (megfelel a sima natúr is, csak jól kell csepegtetni!)

frissen őröl bors
1/2 citrom leve
metélőhagyma
2 tojás
babának: 1 krumpli főzve (elhagyható, de tegnapról maradt)

A hagymát felkarikázom és kevés olívaolajon megpárolom. A cukkinit és a megpucolt karalébét a nagylyukú reszelőn lereszelem. A hagymára dobom először a karalábét és a cukkini 2/3ad részét. Kicsit megsózom és lefedve párolom. Botmixerrel néhányszor beleturmixolok, így meg is van a sűrítés, a krémes állag. Belekeverem a maradék cukkinit, hogy legyen benne harapható rész is. Így textúra keveredik: a leturmixolt, a párolt puha és a harapható. Görög joghurttal tovább krémesítem, citromlével savanyítom, az apróra vágott metélőhagymát belekeverem. Közben egy edényben keményre főzöm az egyik tojást.

Posírozás: 1 vizet alacsony lángon melegíteni kezdek 1 tk ecettel. Éppen addig kell melegíteni, míg apró buborékok kezdenek az edény alján fejlődni. Nagyjából 75-80 fok körül legyen a víz. Egyszer érdemes kimérni egy maghőmérővel, megjegyezni, milyen állapotban van akkor a víz. Ekkor egy kanállal örvényt keverek a vízbe és beleengedem a tojást (profik egyszerre 4et is készíthetnek). Ahogy megáll a tojás, szépen utoléri és bevonja a fehérje. Akkor jó a tojásunk, ha kicsit megmozgatjuk a vizet és az úszni kezd, Ekkor a fehérje összeáll, a sárgája pedig klassz, folyós. Egy szedőkanállal kihalászom a tojást. Ha csak később használom fel, akkor jeges vízbe engedem. Használat előtt pedig forró, sós vízbe mártom és már tálalható is.
Füstölt Maldon sóval szórtam meg a tetejét. Imádom!

A Facebookon extra képpel!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007