Keresés a blogon

Narancsos csokoládé szuflé Grand Marnier-val

Dec 20th, 2007 by Ízbolygó | 0

Kedves ismerősöm kért meg arra, hogy próbáljak reprodukálni egy marokkói étteremben evett csokiszuflét. A kapott információ nem volt sok: isteni finom, beleesett a kanál, olyan könnyű az állaga és volt benne Grand Marnier… A receptért cserébe kaptam egy Nikon D70est. Még mielőtt többen felüvöltenének, hozzáteszem, csak kölcsön:-))) Azt hiszem a blogon könnyen felismerhető, melyik képek készültek vele. Komoly ugrás a jelenlegi gépemhez képest és remélem, ezt olvassa a Jézuska is.
Háromszor futottam neki a szuflénak, mire elértem, a megfelelő habos állagot. Alant a recept.

Boldog Karácsonyt N és köszönöm a gépet!

Hozzávalók:
20 dkg Amedei 66%os étcsokoládé
2 tojás
2 tojássárgája
2 ek Grand Marnier
2 ek frissen facsart narancslé

2 ek őrölt mandula
10 dkg vaj
3 ek cukor

A sütőt előmelegítem 200 fokra. Kivajazok (vastagon) 4 szufléformát, majd őrölt mandulával körbebélelem. Közben a csokoládét a vajjal gőz fölött vagy alacsony lángon felolvasztom, hogy fényes, egynemű masszát kapjak. A tojásokat szétválasztom, a 4 db sárgáját a cukorral habosra keverem (világosodjon ki!, ez nagyjából 3-4 perc), a fehérjét csipet sóval kemény habbá verem. A habos tojássárgájához adom a narancslét és a Grand Marniert illetve 2 ek őrölt mandulát. Az olvasztott csokit 3 részletben hozzákeverem úgy, hogy minden adag hozzáadása után egyneműsítem. A végén a fehérjét (szintén több részletben) egy villa segítségével a csokis masszához keverem, lehetőleg úgy, hogy minél kevésbé törjön a hab. A szuflétálkákba adagolom úgy, hogy a perem alatt egy ujjnyival legyen a massza. A sütőbe teszem 10 percre. Ha nagyon gyorsan keményedne a teteje, csak 8-ra. Sütés közben nem nyitogatjuk a sütő ajtaját, mert besértődik és összeesik. Így a végeredmény körben és a tetején kicsit kemény massza, belül pedig krémes, lágy mint egy mousse.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007