Panna cotta szilva-szőlő röszterrel és mogyoróropogóssal
A múlt hét a csicsóka jegyében telt, nálam most abszolút ez a sztár. De a csicsóka mellett be-becsúszott más is. Plusz akadt néhány vendégség is. Az egyik alkalmával megismerhettem egy nagyon helyes leányzót, akinek nagyon ízlett ez a desszert, megígértem neki, felkerül a blogra is. Zs drága, ímhol a recept! Egyszerű, gyors. Csak hűlni kell hagyni.:-)
Hozzávalók:
Panna cotta
3,5 dl tejszín
2 zselatinlap
1 rúd vanília
2 ek cukor
Szilva-szőlő röszter
8 dkg cukor
6 szem szilva
1 dl frissen facsart narancslé
2 marék magnélküli szőlő
1 dl szamorodni
1 egész fahéj
1 csillagánizs
Mogyoróropogós
1 réteslap elfelezve
cukros vaj
őrölt mogyoró
A tejszínt a cukorral és a felhasított vaníliarúddal és a kikapart magokkal felteszem melegedni. A zselatinlapokat egymás után hideg vízbe áztatom. Azért egymás után, hogy nem tapadjanak össze. Pár perc alatt megpuhulnak, addigra a tejszín már meleg, szinte forr, bele lehet tenni a kinyomkodott zselatinlapokat és pár keveréssel azok fel is oldódnak. Hideg vízzel kiöblítek 4 ramekint és elosztom benne a folyadékot. A vaníliarudat nem kell kidobni, lemosod, leszárítod és mehet a cukorba. Ha a panna cotta kihűlt, mehet a hűtőbi további pár órára.
A röszterhez a szilvákat megmosom, kimagozom, nyolcba vágom. A szőlőt megmosom. A cukrot felteszem karamellizálni. Világos aljú edénybe, vékony rétegben a cukor, közepes láng és nem piszkáljuk! Ha borostyánszínű lett, beleöntöm a narancsét és a szamorodnit. Vigyázat! Prüsszög, fröcsköl! Ezt követően hozzáadom a gyümölcsöket és a fűszereket. Közepes lángon hagyom, hogy a karamell feloldódjon, majd kicsit emelek a hőfokon és besűrítem kissé.
A ropogóshoz az egyik réteslapot megkenem vajjal, megszórom porcukorral, majd őrölt mogyoróval. A másik lappal befedem. Egy sütőlemezzel lefedem és 180 fokon aranybarnára sütöm. Ha megsült bekenem vajjal és megszórom mogyoróval. Aztán ha kihűlt robuszokat vágok belőle és ezt szúrom a panna cottába.