Keresés a blogon

Parmezán, hosszú bors, borsó leves

Apr 30th, 2010 by Ízbolygó | 0

Az első idei borsóból készült levesekre még néhány hetet várnunk kell, de a fagyóból a tavalyi mirelitek kipucolása már megkezdődött. A zöldborsó nálunk nagy kedvenc! Az édeskés zöldség elmaradhatatlan kelléke egy jó zöldséglevesnek, de remek főzelék, felfújt, quiche, tészta is készülhet belőle. A krémleves pedig egyenesen a legfinomabb, ami a borsóval történhet. Klassz a mentás is, de most egy kicsit keletiesebbet készítettem. A fűszerek csupán visszafogottan voltak érezhetőek, a leves pedig igen harmonikus ízvilágú lett.

Egyre elterjedtebb a szőlőmagolaj használata az olívaolajjal szemben, hiszen a szezám- és a mogyoróolajhoz hasonlóan magasabb hőmérsékletű hevítést is elbír, mint az olívabogyókból készült társa. A hosszú bors (Piper longum) pedig olyan kis finomság, mint a frissen reszelt szerecsendió. Egészen más, különleges aromákkal gazdagítják ételeinket. Ez olyan, mint nem megvenni a boltokban kapható már ledarált parmezánt, hanem otthon frissen reszelni azt. Sem ízében, sem illatában, aromájában nem tud versenyezni a ledaráált/megőrölt a frissel!

Hozzávalók:
1 kg (fagyasztott) borsó
1 nagy fej hagyma
2 ek olíva/szőlőmagolaj
1 gerezd fokhagyma
15 dkg creme fraiche
1 citrom héja
5 dkg reszelt parmezán
szerecsendió
hosszú bors

parmezán

A hagymát finomra vágom, 2 ek szőlőmagolajon megfonnyasztom, majd hozzáadom a megpucolt, a kés lapjával megroppantott fokhagymát és megillatosítom. Ezután teszem bele a borsót. Felöntöm annyi vízzel, hogy 5 cm magasan fedje a borsókat. Kevés sóval ízesítem és felforralom, majd addig főzöm, míg a borsó meg nem puhul. Ekkor 1 merőkanálnyi borsót kiszedek belőle, leszűröm, vajon átforgatom, majd reszelt parmezánnal átforgatom. A maradék borsót a lével botmixerrel összeturmixolom. Creme fraiche-t keverek bele, ezzel még felforralom egyszer, majd elzáromalatt a lángot. Belereszelem a citromhéjat, a szerecsendióból ill. a hosszú borsból is ízlés szerint reszelek bele.
A levest a parmezánnal összeforgatott borsóval tálalom.

Eredetileg a borsán

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007