Keresés a blogon

Pavlova, nem tortaként

Mar 26th, 2009 by Ízbolygó | 0

A Pavlova a legjobb dolog, ami a megmaradt tojásfehérjékkel történhet. Csak gyűjtsünk össze hatot, és már készíthetjük is a habos habcsóktortánkat!

A torta névadója az egyik leghíresebb orosz balerina, Anna Pavlova (1881–1931). Nem tudni pontosan, ki is volt a torta feltalálója, de eredetét Ausztrália és Új-Zéland is magáénak vallja. Állítólag a balerina tiszteletére készítették el, mialatt azon a vidéken turnézott. A torta alja valójában habcsók (meringue), erre jön a tejszínhab és a friss, savanykás gyümölcs.

Nem túl alapanyag-igényes desszert, hiszen tojásfehérje, cukor, ecet, kukoricaliszt, tejszín és gyümölcs kell hozzá. Az összeállítása is villámgyors, csak a sütőben tölt hosszabb időt, illetve a tervezésénél érdemes figyelembe venni, hogy ki is kell hűlni a habcsók (torta)alapnak.

Hozzávalók:
6 tojásfehérje
csipet só
25 dkg kristálycukor
3 teáskanál kukoricaliszt
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 teáskanál fehérbor vagy almaecet
5 dl tejszín habbá verve
savanykás gyümölcsök (málna, kivi, szeder stb)

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásfehérjéket csipet sóval félkeményre verem, majd habverés közben kanalanként hozzáadom a kristálycukrot is. A végeredmény fényes, kemény habcsókkeverék. Rászitálom a kukoricalisztet, rálocsolom az ecetet, és a vaníliarúd kikapart magjait is hozzáadom. Az egészet villával óvatosan, hogy minél kevésbé törjem meg a habot, egyneműsítem. A masszából vagy egy nagy tortát készítek, vagy több kicsi tartletet. Ha egy nagyot, akkor a masszát sütőpapírral bélelt sütőlemezre kenem, nagyjából 20–24 cm átmérőjű kör alak legyen a végeredmény. Ha kicsi tartleteket sütök, akkor evőkanálnyi mennyiségeket halmozok a sütőpapírra, a kanál hátoldalával elegyengetem, majd habzsákba töltöm a maradék masszát, és csipkéket nyomok a tartlet szélére. Mindkét esetben miután betettem a sütőbe, a hőfokot visszaveszem 140 fokra, és így szikkasztom 1 órán át.

Ha elkészült, a sütő ajtaját résnyire nyitom és hagyom így kihűlni. Ez azért fontos, mivel ha kikapjuk, összeesik. A tejszínt kemény habbá verem, és a tortaalapra halmozom, majd ráültetem a gyümölcsöket.

Létezik csokis verziója is, arról már itt írtam.
Volt más sima is már, tortaként mangóval, málnával itt.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007