Keresés a blogon

Rebarbarás-epres habos sütemény – nyerő kombináció

May 19th, 2010 by Ízbolygó | 0

Wow! Az ég szürkéskék a sötétszürke helyett! Van remény a tavaszra??? A nagy tavaszi zsongásban kijelenthetjük, hogy minden passzol mindennel. Az eper-spárga, eper-rebarbara kombinációk pedig annyira jól működnek, hogy érdemes egyszer (aztán úgyis rácuppantok) kipróbálni!

A rebarbara egyébként zöldségféle, de gyümölcsként-gyümölccsel kombinálva fogyasztjuk. A rebarbara termetes bokorrá növő, évelő növény. Hatalmas levelei vannak, melyek szív alakúak, fodros vagy hullámos szélűek. Levélnyeleit, melyek rózsaszínek, fogyasztjuk. Egyre gyakrabban lehet piacokon kapni, szezonja május-júniusban van. Íze kissé fanyar, savanykás , mivel sok benne az alma-, citrom- és az oxálsav. Antrakinon tartalma miatt vizelethajtó és salaktanító tulajdonsággal bír, ezért ideális alkotóeleme a tavaszi tisztítókúráknak.

Csak a szár része alkalmas fogyasztásra! A leveleket magas oxálsav tartalmuk miatt nem ajánlottak megenni, különösen vesekövet okozhatnak. Mivel a levélnyél sok vizet tartalmaz, óvatosan kell főzni, mivel gyorsan szétfő, nyálkásodik. (a spenót fogyasztását szintén magas oxálsav tartalma miatt kell mennyiségi keretek közé szorítanunk!)

Készülhet belőle leves, turmix, de leginkább desszerteket varázsolhatunk belőle. Mondjuk egy ilyet. Ahogy megszokhattuk: könnyen-gyorsan.

Hozzávalók:
40 dkg rebarbara
25 dkg eper
1,5 dl almalé+ egy pici a locsoláshoz
4 ek cukor+8 dkg
1 tk étkezési keményítő
8-10 babapiskóta
2 tojásfehérje

A rebarbarát megmosom, szárvégeit levágom, majd 2 cm-es kockákra szelem. Az almalében 2 ek cukorral 2-3 perc alatt megpárolom, majd a keményítővel besűrítem. A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy kerámia forma aljára lefektetem a babapiskótákat, a résekbe beletördelem őket. Kicsit meglocsolom almalével, majd az epreket négybe vágom és összeforgatom a rebarbarával. Ha még nem elég édes, édesítsük! A rebarbarás-epres krémet a babpiskótákra öntöm. A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verem, majd a végén még 8 dkg cukrot apránként szitálva hozzáverek, majd a kemény fehérjehabot a krémen eloszlatom. A sütőben 10 percig sütöm, míg a fehérjehab meg nem barnul egy kicsit a tetején.

Langyosan fogyasztva a legfinomabb. Egy kis vaníliafagyival még inkább puccos desszertet varázsolhatunk belőle!

Forrás: Lecker

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007