Keresés a blogon

Rozmaringos-birsalmás kacsacomb, gratin, birspüré és az igazi ősz

Nov 12th, 2012 by Ízbolygó | 0

Rajki Miklós: Bíztató

Bíztatlak: Örülj!
Örülj a világnak,
Örülj a kinyíló virágnak,
Örülj a rikkantó madárnak!
A zöldlombos erdőnek, a viruló mezőnek.
Örülj a hasadó hajnalnak,
Éjben az égen ragyogó csillagnak!
A szép napra ébredő reggelnek,
A neked köszönő embernek,
S minden ártatlan gyermeknek.
Örülj a feléd küldött mosolynak,
A hozzád szóló szavaknak!
Örülj, ha egy ajtót neked kitárnak,
Ha valahol éppen tereád várnak!
Örülj, ha megfogják a kezedet,
Tanítsd meg örülni gyermeked!
Örülj és te is tárd ki szívedet!
Az öröm széppé teszi lelkedet és vidámmá kedvedet.
Örülj az ősznek, a tavasznak,
A fakadó rügyeknek, a lehulló lomboknak!
Nyáron a rekkenő melegnek,
Télen a hóval borított hegyeknek.
Örülj, ha jön egy zivatar,
Ha örülsz, akkor nem zavar.
Örülj a megkonduló harangnak,
A felröppenő sok – sok galambnak!
A felhangzó zenének!
Örülj minden csendes estének!
Örülj a farkát csóváló kutyának,
Örülj az egész világnak!
Hiszen annyi jó és szép van, aminek
örülhetsz,
Örülj, ha valakivel törődhetsz!
Lásd meg mások örömét, örülj, ha bárkit öröm ér!
Örömöt adj minden kicsi örömért!
Az öröm az egy jó dolog,
akik örülni tudnak, azok boldogok.
Te is az lehetsz, ha akarod.

Nyakig járunk már az őszben. Rég volt ennyire csodaszép. Fantasztikus színek, isteni puha, meleg idő! Esszük a színeket: lila, narancs, barna, ízlelgetjük az ősz ízeit. Esténként pedig jó merengeni az élet nagy dolgain egy takaróba burkolózva, teát kortyolva. Jó ez az időszak. Még akkor is, ha az életem egyik legnehezebbike. Közben pedig a világ minden nap megajándékoz valamivel, csak észre kell venni és örülni kell neki! EZ a túlélés titka.

Hozzávalók:
4 kacsacomb
2+2 birsalma
2 ág rozmaring
2 fej fokhagyma

frissen őrölt bors
2 dl furmint

Burgonyagratin:
1 kg burgonya
2 dl tejszín
1 dl tej
10 dkg parmezán

szerecsendió
frissen őrölt bors

A combokkal a mell sütéséhez hasonlóan jártam el. Megmostam, majd konyhai törlővel leszárítottam a húst. Borsoztam, majd széles-bőrös felével lefelé vas-serpenyőbe tettem és közepes lángon a lehető legtöbb zsírt kiolvasztottam belőle. A combokat ezt követően áttettem egy tepsibe. Szórtam melléjük rozmaringágakat, 2 birsalmát nyolcba vágva, kimagozva, valamint fokhagyma gerezdeket. Aláöntöttem a bort, fóliával lezártam és 200 fokon 1 órát pároltam. Ezt követően fólia lekap és rápirít.

Közben elkészítettem a gratint is. A burgonyákat megpucoltam, vékony karikákra vágtam. Egy kerámiatálat kivajaztam, beleszórtam a krumplit. Tejet a tejszínnel összemelegítettem, sóztam, borsoztam, szerecsendióval ízesítettem és belereszeltem a sajtot és a burgonyára öntöttem. A tetejére vajat fricskáztam. A kacsa mellett 200 fokon pirosra sütöttem.

A maradék két birsalmát megmostam, nyolcba vágtam, kimagoztam és kevés vízben közepes lángon megpároltam. Két evőkanál juharsziruppal édesítettem (lehet mással is), majd finom krémesre turmixoltam.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007