Keresés a blogon

Segítsüti 2011 – Habos csokis minitorták kakaóbabtörettel, tejkaramellel (recept!)

Apr 1st, 2011 by Ízbolygó | 0

És itt van a recept!

Hozzávalók:
Mandulás piskóta
75 g marcipán
25 g mandulaliszt
2×5 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 tojás
4 fehérje
65 g liszt
6 desszertgyűrű

A marcipánt a mandulaliszttel és 5 dkg porcukorral krémesre keverem. A 2 tojássárgát és az egy tojást hozzáadom és sűrű krémmé keverem. A fehérjét 5 dkg porcukorral kemény habbá verem. A hab 1/3át a mandulás masszába keverem, majd a maradékot lazán, elnagyolt mozdulatokkal, hogy a habot nem törjem agyon, hozzáadom. Rászórom a lisztet, majd összekeverem azzal is. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kenem a masszát (egyenletesen!) és 190 fokon 8 percig sütöm. Hagyom kihűlni majd a desszertgyűrűkkel kiszúrok 12 kört a tésztából.
A desszertgyűrűk aljára teszek egy kivágott piskótakört. A sütőpapírből vékony csíkot vágok és a desszergyűrű belsejét bevonom vele.


Habos-csokis ganache

200 g 65%os étcsokoládé
3 dl tejszín

A csokit a tejszínnel összeolvasztom gőz fölött, majd habverővel felverem. A kihűlt krémet a gyűrűben lévő piskótákra kenem. Majd egy újabb piskótával beborítom. Kicsit rányomom, hogy a krém egyenletesen terüljön.

Tejkaramell
30 dkg cukor
2 l tej
2 vaníliarúd
nagy csipet só
20 dkg méz
2 tk sütőpor

A tejet a felhasított vaníliarúddal felmelegítem, közben a cukrot megkaramellizálom. Ehhez csak türelem kell. Nem nyúlunk hozzá, bele. Veszünk egy világos belsejű, lehetőleg vastag talpú, magas falú (ennek később lesz jelentősége) lábast, amiben a cukor minél vékonyabb rétegben tud elterülni. Közepes hőfokon tartom, míg a cukor meg nem karamellizálódik. Akkor felöntöm a meleg tejjel. Fröcsög, prüszköl, a karamell megmerevedik. Óvatosan hevítve, feloldom benne a karamellt. A vaníliarudat kiveszem. Hozzáadom a sót, mézet, sütőport és addig főzöm, míg a folyadék nagy része el nem párolog, a tejben lévő tejcukorból karamell lesz és sűrű, krémes massza válik belőle.

A kihűlt karamellt a piskótár kenem és rászórom a kakaóbabtöretet.

Fehércsokis krém
100 g fehércsoki (pasztilla)
3 ek mascarpone
2,5 dl tejszín

Fehércsoki felolvaszt, majd hozzákeverem a mascarponét és a kemény habbá vert tejszínt. A kakaóbabtöretes karamellre kenem a fehércsokis krémet. A desszertgyűrűket hűtőbe teszem.

Külső bevonás:
maradék fehércsokis krém
2,5 dl tejszín kemény habbá verve

A krémet a tejszínnel összekeverem. A desszertgyűrűt lehúzom a tortáról, körben lefejtem róla a sütőpapírt, majd a krémmel bevonom a torták oldalát.

Díszítés:
Golyócskák:
a maradék tejkaramellből 1 ek
pár ek darált keksz

Karamellszósz:
2 ek tejkaramell
1 dl tejszín

Gyúrmázható állagúvá gyúrom, ebből golyócskákat formálok és minden torta tetejére teszek 6 golyócskát.
A tejszínt a karamellel sűrű, de folyékony állagú szósszá higítom. Ezzel meghúzom a torták tetejét.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007