Keresés a blogon

Tejszínes zöldbableves kapros túrógombóccal

Jan 15th, 2008 by Ízbolygó | 0

Ahogy már korábban szót ejtettem róla, szombaton Pötty keresztszülei érkeztek hozzánk a két kisgyermekükkel. Ilyen esetekben, mindig többet gondokozom a menün, mert ugye a gyerekek nem mindent falnak olyan kedvvel, mint mi felnőttek. Aztán amikor a múlt héten elolvastam Receptfüzet blogján ezt a receptet, tudtam, ez befutó lesz a manócsapatnál is… A receptbe belenyúltam és a levest nem liszttel sűrítettem, hanem a zöldégek leturmixolásával, így tejszín sem kellett annyi bele, mégis sűrű, tartalmas téli leves lett a végeredmény.

Hozzávalók:

3 sárgarépa
3 gyökér
80 dkg zöldbab (fagyasztott)
1 zellergumó
1 zöldpaprika
1 fej fokhagyma
1 + 1 fej hagyma
2 csomag kapor
3 dl tejszín
1 lime leve
frissen őrölt bors

Kapros túrógombóc
25 dkg tehéntúró
8 dkg búzadara
1 tojás
1 csomag kapor

A zöldségeket megtisztítom, majd a répát és a gyökeret felkarikázom (2 nappal később a zöldségtisztítómat a kuka aljából kiásom… ezeknél az esti főzéseknél jobban észnél kellene lennem…). A hagymát olivaolajon üvegesre párolom, majd rádobom a répát, gyökeret, lefedve kicsit párolom, majd felengedem vízzel. Először úgy 2 l-el. Beleteszem a zellergumót, a kicsumázott paprikát, a fej egészben hagyott, pucolt hagymát, beleengedem a teatojásomat, amibe belerejtem a fokhagymákat illetve egy tasak egész szemű tarkaborsot. Sózom, borsozom és megfőzöm a zöldségeket. Amikor már minden puha benne, akkor a hagymát, a zellergumót, a paprikát és a teatojást kiveszem belőle, majd botmixerrel pürésítem. Ebbe a lébe teszem bele a fagyasztott babot, ha kell, öntök bele még vizet is és a babot is megfőzöm. Amikor már a bab is puha, behangolom a levesemet: kapor, só, frissen őrölt bors és a lime leve segítségével, majd öntök bele tejszínt és azzal kicsit beforralom. A kapros túrógombócot hozzávalóit összekeverem, pici gombócokat gyúrok belőle (megnőnek!) majd sós, lobogó vízben kifőzöm. Azért nem a levesben, mert szeretem, ha a leves “tiszta”(=levesbetét nélküli) marad, így tovább eltartható.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007