Keresés a blogon

Tonkababos csokitorta portóis szilvával

Nov 12th, 2010 by Ízbolygó | 0

Még mindig a múlt hét vége, még mindig ott tartok, borkóstoló és vacsora. A vacsora menüjéről igértem, hogy regélek egy kicsit. A borkóstolós résznél kenyérlángos, egy rozmaringos shortbread ill. csicsókás pogácsa futottak, a pogácsa tésztájába is kevertem diót, így ha lehet fokozni, még finomabb volt.

A menü pedig így nézett ki:

Sajtfelfújt kétszer sütve, almás-diós salátával
Csicsókakrémleves gorgonzolával és csokival
Lassan sült sertéstarja (R2 segítségével)
Gyömbéres meggy-tőzegáfonya chutney
Kesus jázminrizs
*
Vérnarancs sorbet karamellizált gyümölcsökkel
*
Aszalt szilvás csokitorta tonkababbal portóis szilvával

A felfújt majd felkerül ide is, de most a menüsor záróakkordját mutatnám be. Közeleg a hétvége, készítsétek el! Gyorsan elkészül, nem egy pepecs darab (ilyen mondjuk nem is nagyon van a blogon:-)) és igen szuper! Tonkabab nélkül is biztosan finom, ezt én fejlesztettem bele és a tonka kissé parfümös zamata, remekül összeillett a portóis szilvával!

De mit is tudunk a tonkababról? Hát azt pl, hogy manapság nagyon fenszi:-) Meg azt, hogy erőteljesen parfümös illata és íze valakinek vagy bejön, vagy nem. Olyan mint a koriander vagy a levendula. Sajnos, nekem bejön. Nagyon….

Vaníliás, kicsit ánizsos, keserűmandulás illat csapja meg az orrunkat, ha kinyitjuk a dobozt. Vaníliás, csokis édességekhez passzol leginkább, de mákos, kókuszos desszertekben is használhatjuk. Ha beszerzed, próbálkozz vele bátran! Csak ne túl nagy mennyiségben, mert ahogy a levendula is, könnyen átcsaphat és töményen már nem az igazi. Meg kumarin tartalma miatt veszélyes is. Szóval vékony a mesgye, de érdemes játszani vele!
Felhasználni reszelve kell, úgy szabadulnak fel igazán az aromái.

Ma pedig HÍRLEVÉL nap van! Jobb oldalon fel tudtok iratkozni rá!

Hozzávalók:
25 dkg aszalt szilva
fél dl portói
25 g kakaópor
10 dkg 70%os étcsoki
5 dkg vaj
15 dkg cukor
1/3ad tonkabab rezselve
4 tojásfehérje
8,5 dkg liszt
1 tk őrölt fahéj
Crème fraîche vagy tejszín

Az aszalt szilvát a portóival mirkróban összeforralom. Sütőt 200 fokra előmelegítem. Kivajazok egy 20 cm-es kapcsos formát. A kakaót, összetört csokit, vajat, 10 dkg cukrot egy lábasba teszem, hozzáadok egy dl vizet és összemelegítem. A végén belereszelem a tonkababot, hogy a langyos csokis masszában kioldódjanaka az aromái.
Közben a tojásfehérjékből csipet sóval habot verek. A végefelé kanalanként hozzáadom a cukrot. Hozzászitálom a lisztet és a fahéjat, majd óvatosan összeforgatom a habbal. elnagyolt mozdulatokkal belekeverem a csokoládés masszát is. Rácsorgatom a szillváról a portóit, összekeverem, majd a kivajazott formába öntöm. A szilvákat elhelyezgetem a tetején kör alakban. Bele fog süllyedni, de ez nem baj!
25 perc alatt nagyjából szilárdra sütöm, ahogy hűl, úgy még szilárdul egy kicsit. Kicsit nedves állaga lesz így, mint a brownienak.

Tejszínnel vagy crème fraîche-sel kínálom.

A recept váza a GF Csábító desszertes könyvéből származik.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007