Keresés a blogon

Zöldéges-csirkés rizottó és rukkola saláta szarvasgombás olajjal és balzsamkrémmel

Jan 9th, 2008 by Ízbolygó | 0

Valami könnyű ebédre vágytunk a hétvégén ill. mindenképpen ki akartam próbálni Anyósomtól karácsonyra kapott háromféle Aranyszarvas-gomba terméket: szarvasgombás pesztót, szarvasgombás olivaolajat ill. szarvasgombás balzsamecetkrémet. Magáról a cégről a termékekhez kapott receptfüzet sem sokat árul el, talán ha elkészül a weboldal többet megtudhatunk róluk. Annyi azonban az ismertetőből kiderül, hogy feladatuknak tartják, hogy a szarvasgombát visszhozzák a magyar konyhába. Állítólag a XVII. században megjelent egy magyar nyelvű szakácskönyv, tele szarvasgombás receptekkel. A három ajándék közül ezeket használtam:

A rukkola salátával nagyon jól harmonizált a szarvasgomba és a parmezán íze is, úgyhogy a jövőben biztosan készül még szarvasgombás olajjal és balzsamecettel nyakon öntött saláta a kis konyhámban. (természetesen nem csak a szarvasgombás olajjal és balzsemecettel öntöttem le! Igen intenzív az íze, úgyhogy a sima olivaolajat és balzsamecet egészítettem ki az Aranyszarvas termékekkel.)

Zöldséges-csirkés rizottó

Pöttyünk anno, amikor még pépes-darabosat evett, lehetett 9-10 hónapos, ezt az ételt szabályosan kinézte a szánkból. Azóta is az egyik kedvence. A titka maga a rizottó rizs, ami mászkos, krémesre fő, a belseje viszont al dente (roppanós, nem kemény!) marad, valamint a sok “brokiko”=brokkoli, répa és egyéb zöldségek. Na, meg a husi. Nem egy klasszikus olasz rizottó, de ennek esetünkben nincs is nagy jelentősége, sokkal fontosabb, hogy Pötty szereti. Nagyon.

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé felkockázva
1 zacskó Iglo mediterrán zöldségkeverék (fagyasztott)
1 zacskó Findus bébirépa-brokkoli zöldségkeverék (fagyasztott)
nagyjából 0,5 kg arborio rizs (Scotti)
1,5 l sonka alaplé

frissen őrölt bors
2 ek vaj
reszelt parmezán
2 dl fehérbor

Előveszem a két legnagyobb serpenyőmet. Az egyikbe olivaolajat lottyantok, majd rádobom a csirkekockákat, sózom, frissen őrölt borssal ízesítem és fehéredésig pirítom, majd hozzáadom a zöldségeket is ill. 1 dl vizet. Lefedem és megpárolom. A sonka alaplevet felmelegítem. A másik serpenyőbe szintén olivaolajat lottyantok, majd ráöntöm a száraz rizst és jól átforgatom. Majd felöntöm nagyjából 2 dl fehérborral (nem baj, ha kicsit több:-)) és kevergetem, míg el nem fő. Ezt követően jön a sonka alaplé merőkanalanként, folyamatosan kevergetve és mindig meg kell várni, míg elfő a lé. A rizottó akkor van készen, ha mászkos állagú, de belül még roppanós. Ekkor összekeverem a zöldséges-húsos résszel, majd adok hozzá vajat illetve reszelt parmezánt.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007