Keresés a blogon

Pék leszek! Pék lettem a Jókenyérben!

Jul 10th, 2017 by Ízbolygó | 0

A legjobb dolgok mindig a közelünkben vannak – a lélegzet az orrunkban, a fény a szemeinkben, a virágok a lábunknál, a munka a kezünkben, az Igazság ösvénye előttünk. Ne kapaszkodjunk a csillagok felé, de becsüljük meg hétköznapi feladatainkat abban a biztos tudatban, hogy a mindennapi kötelesség és a mindennapi kenyér a legédesebb dolog az életünkben.

Robert Louis Stevenson

A legegyszerűbb és legfantasztikusabb étkezés kellékei: jó kenyér, jó vaj és minőségi só. Lehet fokozni is, de a jó kenyér az étkezéseink alapjának kellene, hogy legyen. Azért írom feltételes módban, mert sok helyen mindez nem természetes…. Egyáltalán nem alapvetés, hogy jó minőségű kenyeret, pékárut lehet venni a boltban, így vannak, akik inkább megsütik maguk. És sokan vannak, akik nem sütik meg, hanem a silány minőségű kenyeret, zsemlét fogyasztják, mert olcsó. 2017. június 22-én azonban végre hatályba lépett az a szabályozás, melynek értelmében az egyes kenyerek összetevőinek arányát lényegesen módosítani kell annak érdekében, hogy az emberek valóban jó minőségű kenyerekhez jussanak hozzá, és a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet. Itt egy remek összefoglaló a Jókenyér honlapján a változásokról: http://jokenyer.hu/jobb-minosegu-kenyeret-vasarolhatunk-junius-vegetol/. Ezekről fontos tudni, azonban a Jókenyér termékei eddig is 100%ban természetes alapanyagokból, nagy odafigyeléssel és szeretettel készültek, mindenféle adalékanyagok nélkül.

Szerencsésnek érzem magunkat, hogy a közelünkben van a Jókenyér Pékség központja, öröm bemenni a gyönyörű épületbe, a mosolygós, kedves eladók közé és válogatni a finomságokból. Megtiszteltetésnek éreztem és nagyon örültem a felkérésnek, hogy teljeskiőrlésű lisztből készítsek nekik péksüteményt. A teljeskiőrlésű kakaós csigájuk nagy kedvenc nálunk és a mogyorókrémet is nagyon szereti az aprónép itthon, így adta magát, hogy a kettőt ötvözzem, így születtek meg a MOGYORÓS CSAVARTAK, amik tojást sem tartalmaznak.

Hozzávalók:
30 dkg teljeskiőrlésű liszt
1,5 dl tej
15 g élesztő
2 ek cukor
csipet só
8 dkg vaj
20 dkg mogyorókrém

justifyKenéshez:
1 ek vaj + 3 ek tej

A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, sót, valamint a tejet és dagasztókaros robotgéppel alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd fél cm vastagra nyújtjuk. A tésztát hosszanti felét megkenjük a mogyorókrémmel. A tészta nem megkent felét ráhajtjuk a megkent részre, majd hosszában 3 cm-es csíkokat vágunk belőle és a töltött csíkokat addig tekerjük, míg össze nem áll egy kis halommá. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre emeljük, lekenjük a vajas tejjel és 180 fokos sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.

TOVÁBBI KÉPEK A JÓKENYÉRBEN PÉKSÉGBEN A PRÓBASÜTÉRŐL! Remek hangulat volt!:-) KATTINTS!

Comments are closed.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007