Keresés a blogon

Különleges kekszek

Mar 23rd, 2010 by Ízbolygó | 0

A kekszkészítéssel úgy voltam ezen a télen, hogy muszáj. Belső kényszert éreztem/zek, hogy FOLYAMATOSAN legyen otthon nagyobb mennyiség fémdobozba zárva, mert ezt a nyálkás-nyúlós-hideg időt másként el nem bírom viselni… A probléma csak az, hogy ez még mindig tart:-))) Kekszbuzi lettem.

Nameg eldöntöttem valamit: neever ever fogok szülni (októberben). Azt még nem döntöttem el, hogy a zárójel kell-e. Jó volt az első két hónapban a friss gyerekekkel itthon kuckózni és hallgatni a visitozását, mostanság már tömlőcnek érzem a falakat. Bár ez az idő melegebbre és naposabbra fordulásával változni látszik. Továbbá biztató a tény, hogy a babakocsiban is el tudott aludni a hétvégén. Igaz, csak egy órát hunyt az ágybanalvás 3 órájával szemben. Demindegyis. Éjszakánként már rendesgyerek, durmol reggelig. Én meg már TAVASZT akarok! Meg kekszet. Ja! És kísérletezgetek is velük.

A kekszhez még hozzátartozik valami forró ital is. A keksszel szemben minimumkritérium, hogy finom, omlós legyen. És aromás. És már ne karácsonyi ízvilágú, hanem valami frissebb. Ezek ilyenek. Már majdnem tavaszi.

Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 tojássárgája
15 dkg cukor
25 dkg vaj (puha)
25 dkg darált mandula
1 citrom leve
2 citrom héja
csipet só
fél tk fahéj

A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojások sárgáját is egyesével. Ezt követően mehet bele a liszt, a darált mandula, a fahéj, a citromok reszelt héja, az egyik leve és a só. A tésztát összegyúrom. Innentől kezdve két lehetőség áll előttem: vagy diónyi darabokat szaggatok a tésztából és golyót gyúrok belőle, majd kilapítom és máris készen van a kekszem, vagy 1 cm vastagra nyújtom a tésztát és 4 cm átmérőjű korongokat szaggatok belőle.
180 fokon 18-20 percig sütöm őket, míg szép aranybarnák nem lesznek.

A kekszben remekül érezhető a citrom illata és íze. Nem hivalkodó, nem savanykás, visszafogottan érezhető csak rajta a citrus aroma.

A másik keksz nem a citrusosságával, hanem a sós ízével tűnik ki az émelyítően édes kekszek sorozatából. Ahogy a sós karamell is, a sós keksz szintén trendi dolog.

Hozzávalók:
12 dkg liszt
6 dkg sós mogyoró
1 tojás
10 dkg cukor
12 dkg vaj
10 dkg kukoricapehely összezúzva
12 dkg zabpehely
8 dkg aszalt áfonya
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor

Az elkészítés ugyanaz, mint fentebb. A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojást és a száraz hozzávalókat. Diónyi mennyiségeket csípek belőle, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetve őket 180 fokon 15 percig sütöm őket.
A sós mogyoróval remek kontrasztot alkot az aszalt áfonya, ill. a ropogós kukoricapehelytől klassz ropogós állaga lesz a kekszünknek.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007