Keresés a blogon

Depis délutánra

May 22nd, 2008 by Ízbolygó | 0

Mindenki életében vannak időszakok, amikor semmi nem úgy megy, ahogyan kellene. Enyhe depiben lebegünk, sajnáljuk magunkat és ezzel további sz@r dolgokat vonzunk be. Na, hát én is ilyenben tespedek pár napja. A lényeg: a barátnőm N, eljött, hogy kirántson a depi-mocsárból, aminek örömére készítettem pár finomságot… Ezeket “Legalább együnk!” felkiáltással tömtünk magunkba. Mire minden elfogyott, a nap is kisütött. A lelkemben is…:-)))

Tápióka puding eperrel, rebarbarával és mangóval

Amikor úgy egy hónapja megláttam Grenadinnál a tápióka pudingot hozzá hasonlóan én is bizsergést éreztem… ilyet azonnal fel kell hajtanom! Aztán ember tervez isten végez, elmaradt a dolog. Míg nem ma szembe jött velem egy egész zacskónyi! A másik ismeretlennel, a rebarbarával egyetemben. Az persze nem zacskóban volt. Összebarátkoztunk. El kell, hogy mondjam a rebarbara kapcsán, hogy nekem nagyon bejött!! Eperrel is finom, ahogy sok helyen ajánlják, de a nekem leginkább mangóval ízlett! Ezzel az új kapcsolattal még mást is tervezek, de erről majd még később.
Mivel nekem nem volt egy órám a tápióka gyöngyök beáztatására, így sokkal tovább kellett főznöm, úgyhogy ezt a lépést ne hagyja ki senki!!! (már a beáztatást)

És hogy mi is ez a tápióka?
Kinézetre, leginkább egy zacskó gyógyszerre hajaz. A Terebess szerint: a manióka/kasszáva gyökeréből kivont, szárított keményítőlisztből készül. A pudingok fő alapanyaga, de használják levesek, mártások sűrítésére. Zselatinizált kb. 2 mm-es granulátum.
A maniókagyökér keményítőtartalmának feldolgozott formája; önmagában ételként, kenyérben vagy sűrítésre használják.
A feldolgozás során a keményítőszemcsék a hő hatására kis, szabálytalan csomókká alakulnak, s ezekből további sütéssel készül a tapiókapehely. Tapiókagyöngy készítéséhez a még nedves tésztát szitán átmorzsolják. A különböző szemcseméretekben forgalomba hozott granulált tapiókát a tapiókapehely megőrlésével nyerik. Főzés hatására a tapióka halvány, áttetsző kocsonyává duzzad.
Ázsiában a manióka a XIX. században terjedt el. Thaiföldön kókuszból és tapiókából pudingot készítenek, tésztájából pedig golyókat gyúrnak, megszárítják és kásaként fogyasztják. A vietnamiak vékony, palacsintaszerű ételt készítenek lisztjéből.
Most már ezt is tudjuk:-)))

Hozzávalók:
20 dkg tápióka gyöngy
0,5 l kókusztej
2 ek juharszirup
fél tk fahéj
víz
kevés cukor
40 dkg rebarbara
3 ek cukor
1 ek mangó balzsamecet
1 mangó
10 szem eper

A tápióka gömböcskéket vízbe áztatom (máskor legalább fél órára!) és amikor jól megduzzadtak, akkor a kókusztejjel főzni kezdem. A főzés során még lehet, hogy kell hozzá vizet önteni… A lényeg: akkor van készen, amikor a fehér golyókból áttetsző, zselés anyag lesz. A végén juharsziruppal és a fahéjjal ízesítem. Közben a rebarbarát megpucolom és 2 cm-es darabokra vágom. 5 ek vízzel, valamint 3 ek cukorral megpárolom. Ha kész, a savanyúságát mangó balzsammal alakítom. A mangót meghámozom és leturmixolom. Az epreket megmosom, kicsumázom és nagyjából összeturmixolom, hogy legyen benne folyós és darabos rész is. Ha a puding elkészült és állt egy negyed órát, poharakat veszek elő, amiknek az aljára epres keveréket, rá a tápióka pudingot, erre rebarbarát, majd a legtetejére mangó pürét halmozok. A végeredmény ellenállhatatlan:-))

A másik nass, amit készítettem háborgó lelkem megnyugtatására a

Rumos flambírozott bébi banán mandulával

Hozzávalók:

4 bébi banán
5 dkg vaj
4 ek barna nádcukor
1 tk őrölt fahéj
4 ek darált mandula
fél dl rum
vanília fagyi

A banánokat meghámozom, hosszában elfelezem. Közben a vajat megolvasztom és beledobom a banánokat. Pár pillanat alatt körbesütöm őket, majd megszórom a cukor és a fahéj keverékével ill. a darált mandulával. Karamellizálom a banánokat, majd flambírozom a rummal és már készen is van. Melegen, egy gombóc vanília fagyival tálalom.

Remélem, ezek másoknál is előcsalogatják a napocskát!:-)

A rumos flambírozott bébi banán receptje egy Culinarisos főzőestről származik.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007