Keresés a blogon

Gyümölcstorta eperrel – ahogy (már) szeretem

May 22nd, 2008 by Ízbolygó | 0

Eper-folytatás. (És várhatóan még rengeteg következik:-)) A gyümölcstortát nem szerettem gyermekkoromban ill. a krém és a gyümi jöhetett, a zseléhez nem ragaszkodtam, a piskótáját viszont egyáltalán nem szerettem. Aztán Mamma kommentelt, hogy ő sem piskótát használ, hanem omlós-vajas tésztát. Ez is valami olyasmi… Mindenesetre új dimenzióba kerültem a gyümölcstorta készítés terén:-)

Hozzávalók:
Tészta
14 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
26 dkg liszt
Krém
1 vaníliarúd
5 dkg cukor
3 dl tej
3 dl tejszín
1,5 tasak bourbon vaníliás pudinpor (tele van a fagyó tojásfehérjével, ezért folyamodtam a pudingporhoz.)
eper
pár csepp málna balzsaemecet

A puha vajat robotgéppel felhabosítom a porcukorral, majd belekeverem a két tojás sárgáját. Aztán a lisztet is hozzákeverem. 2 folpack között kinyújtom, majd vajazott-kilisztezett tortaformába simítom és villával megszurkálom. 2 órára hűtőbe teszem. A sütőt előmelegítem 180 fokra, a torta aljzatra sütőpapírt terítek és vakon sütöm a tészát (=a sütőpapírra nehezéket teszek, pl. babot, lencsét.) 30 percig így sütöm, majd papír nélkül még 10-15 percig, hogy szép színe legyen.
Mialatt a tészta sül, elkészítem a krémet. A pudingport összekeverem a tejjel, a tejszínnel, a cukorral és beleteszem a felhasított vaníliarudat is. Sűrűsödésig főzöm, folpackot borítok rá, hogy ne bőrösödjön. Ha a tészta kihűlt, rákenem a langyos krémet és friss gyümölcsöt halmozok a tetejére. Pár csepp málnás balzsamecetet is csepegtettem rá, így fokozva a hatást.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007