Keresés a blogon

0-6 hónapos korig

Sep 21st, 2007 by Ízbolygó | 0

A szerencsés anyukák közé tartoztam, volt tejem elég. Pöttyöm picit több, mint 1 éves koráig evett anyatejet (is). Mindenhol az olvasható, hogy “a WHO ajánlása szerint 6 hónapos korig kizárólag az anyatejes táplálás javasolt”. Persze, van, akinek ez nem jön össze. Attól nem vagy rosszabb anya! (Ha nem jött össze a “háborítatlan szülés” akkor sem! Meg ha a gyermeke 2 óránként eszik, akkor sem! De ezek már másik témák.) A helyzetet meg kell oldani és kész. Jobb esetben van valaki, akitől lehet “feketén” anyatejet szerezni. Ha nincs, lehet érdeklődni az Anyatejgyűjtő Állomáson. (Ha sok van és leadnád, ugyanitt.)

Én 5 hónapos kora körül kezdtem kóstoltatni vele a barackot, almát, lé formájában (márciusi gyerek, ez augusztusban volt. Nem akartam, hogy minden friss gyümiről lecsússzon a “tankönyv” miatt.). Mivel nem húzta a száját, nem köpte ki, nem fájt a hasa tőle, ezután üvegreszelőn pépesítettem és úgy adtam neki. Ezt az akadályt is jól vette.

Amikor már ment az alma meg a barack pépesen, jöhetett a krumpli. Aztán a répa. Nem akarok nagyon bio-nak tűnni, de ha lehet, azt adok neki. Mindketten (a szülők) pollenargiával vagyunk megáldva, próbálom valamennyire kímélni a szervezetét, ha már a génjei terheltek.

A zöldségeket pici vízben pároltam, kezdetben só és fűszerek nélkül, aztán kb. 8 hónapos kortól azokkal együtt. Ha volt itthon húslé, csontlé, vagy zöldséglé abban. Aztán leturmixoltam. A zöldségek közül a krumpli nem fagyasztható, illetve elég “vonyogós” lesz. Így 2-3 naponta megfőztem 2 szem krumplit, pici lével leturmixoltam és az vígan elvolt a hűtőben. A többi zöldség jól fagyasztható.

Személyes megjegyzés bizonytalankodóknak: Pöttyöm a kezdet kezdetétől nem volt “tankönyvgyerek”. Egy szoptatás nálunk kb. 1 órán keresztül tartott, mindkét mellből szopott. (ez talán a kórházban már így alakult, csak arra emlékszem, hogy a védőnő, amikor megtudta, letette a haját…), nagyjából 3 óránként evett. Este 1/2 7kor kezdődött a fürdetés, aztán kaja 7-8-ig, 8-kor alvás. Eleinte, az első 6 hétben felkelt hajnali 2-3-kor enni, aztán már csak 5-kor, aztán ez is kitolódott. Most másfél éves és este 1/2-3/4 8-kor fektetjük és reggel 8-ig minimum húzza a lóbőrt. Szóval én mentem az érzéseim, meg az ő jelzései után. Ahogy korábban írtam, nem vagyunk egyformák, gyermekeink sem azok!)

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007