Keresés a blogon

1 család, 1 bor, 3 vélemény
Heimann Merlot 2006

Apr 15th, 2008 by Ízbolygó | 0

A Heimann Családi Birtok szervezésében a “Borhozételt” receptverseny pályázatainak beadási határideje vasárnap, azaz április 20-a!

Tehát,

ha szeretsz főzni és szereted a szép borokat is, készíts ételt a Heimann borokhoz!
Az utolsó bor, ami bemutatásra kerül, a Heimann Merlot 2006-ból.

Vélemények a borról:

Zoltán: Vasárnap van. Ülök a gép előtt, míg a halászlém utolsót rottyan… Frissiben kóstolom a kibontott Merlot-t. (Csütörtökön kaptunk aranyat a városi borversenyen, így kétszeres a kíváncsiságom.) Tükrös, mély bíbor szín, szépen mozdul a pohárban. Kicsit paprikás, fűszeres illat (talán a halászlé teszi…). Izgalmas savgerinc, gyümölcsök tobzódnak benne. A bor egységben van, harmonikus, és tele van energiával, vitalitással. Nagy évjárat kiemelkedő bora. Ági felvitte a bográcsot, mennem kell…

Ágnes: Talán a legszélesebb körben ismert borunk a Merlot. A merlot fajta és Szekszárd elválaszthatatlanok egymástól, mert a fajta nehézségei ellenére általában jó, olykor kíváló eredmény születik e házasságból. A 2006-os évet bátran nevezném kiemelkedőnek a Merlot szempontjából. Ez a borunk egy fiatal, egybefüggő 3 hektáros területen termett bor. Annak ellenére, hogy szinte szűztermés, a bort nem nevezhetjük könnyednek vagy egyszerűnek! Közepesnél erőteljesebb test, gazdag aromák, hozzá illő viszonylag magas alkohol jellemzi, amely azonban nem tárulkozik fel a pohárba töltés pillanatában. Ajánlatos kicsit játszadozni vele a pohárban, mert ahogy egyre több levegővel érintkezik, annál jobban nyílik, telik meg illattal poharunk, és egyre újabb arcai tárulkoznak fel. Mivel hagyományos érlelésen ment keresztül, ne keressük a pörkölt illatokat, avaros, dohányos aromákat, szorítkozzunk a gyümölcsök-lekvárok szélesebb választékára.
Büszke vagyok erre a borra, mert egy kedvező árkategóriában olyan értékes bort sikerült alkotnunk, amely eddig, ahová beneveztük, minimum aranyat hozott. És még nincs a csúcson…

Ifjabb Zoltán: Azt szeretem a merlot-ban, hogy kiegyensúlyozott. Olyan, mint egy megbízható társ. Igaz ez rá, ha cuvée-ben szerepel, ahol a melegséget, szélességet adja és igaz a fajtatiszta borra is. A szóban forgó borunk is egy mély, harmonikus, többrétegű bor, amit azért nem sajnál az ember hétköznap felbontani és tavaszi estéken a teraszon ülve, botanika tanulás közben kortyolgatni…

Csorba Gábor:

Egy tipikus Merlot a napfényes 2006-os évjáratból. Már ilyen fiatal korában is áradó, leginkább meggyre emlékeztető, édeskés illattal találkozhatunk. Textúrája plasztikus, selymes, puha. Igazi kedveskedő vörösbor ez, mely a fajta jellegzetesen magas tannintartalma mellett intenzív gyümölcsösségével hódít. Jó vétel!

Borteszt Online:
A világ nagy presztízsborai között, vagyis a pinot noirok, barbarescók és egyebek között a merlot is kiveszi részét a dicsőségből. Gondoljunk a Petrusre vagy a Massetóra. Mindkettő színtiszta merlot. Ezek a boróriások grandiózus struktúrákkal, egzotikus, varázslatos illatokkal és ízekkel rendelkeznek. A merlot meghatározó illatjegyeként általában a szilvát, még inkább a szilvalekvárt szokták emlegetni.
Heimannék szekszárdi merlot-ja szerényebb a fentebb elősorolt nagyágyúknál, de a szilva és a fahéj például belőle sem hiányzik. Szerkezete könnyed, gyümölcsössége erőteljes, savai szépek, tanninja kerek. Nagyon kedves bor. Nyúllal töltött bazsalikomos-pestós ravioli mellett pedig egyszerűen felejthetetlen.

Esszencia Borszaküzlet

Egy merlot, ami nem túl bódító illatától, túl hangsúlyos szilvásságától, túl érett tanninjaitól merlot. Egyszerűen csak szép, mélybíbor szín, hűvösebb, szilvás-fahéjas illat, egyensúly.

bortarsasag.hu:
Heimannék válasza a Kerülőutak (film) pinot-fanatikusainak. Egy merlot, ami nem túl bódító illatától, túl hangsúlyos szilvásságától, túl érett tanninjaitól merlot. Egyszerűen csak szép, mélybíbor szín, hűvösebb, szilvás-fahéjas illat, egyensúly. Kerek és finom.

heimann.hu:
A kezdetektől fogva talán pincénk legismertebb bora. A fajta igen kedveli a szekszárdi löszös lankákat, így bársonyos, kerek erdei gyümölcs ízeket érzünk kóstolásakor. Hagyományos törkölykalapos erjesztést követően egy évig ászkoljuk tölgyfahordóban, majd rövid palackos érlelés után kerül forgalomba.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007