Keresés a blogon

2012 – Hello!
LIBAMÁJ MOUSSE PORTÓIS-KÖRTÉS ZSELÉVEL

Jan 6th, 2012 by Ízbolygó | 0

A páratlan éveknél jobban szoktak sikerülni a párosak. Talán mert én is páros évben születtem, vagy csak végletesen vonzódom a páros számokhoz?! Ki tudja… A tavalyi év, hogy a szabály ne legyen szabály, összetett év volt. Hazudnék, ha azt mondanám, nem volt jó. Mert hihetetlenül sok jó dolog történt! Munka az renegeteg volt benne, ami nem csak gép előtt ülést, hanem személyes jelenlétet is igényelt itt-ott, így napközben szinte folyamatosan mozgásban voltam. Megszületett a Manókonyha, ami mára komoly sikereket könyvelhet el, soksoksok pozitív visszajelzés, újranyomás, pezsgőbontás! A fennmaradó órákat a főállás, az óvoda, a rengeteg adminisztráció és a gyerekek töltötték ki. Vagy inkább meg. Élettel, szeretettel. Mindemellett nehéz év is volt, sok mindent jó hátrahagyni, hogy múljon már… És az év tele volt gasztronómiával. Mindenekelőtt főzés, meg evés és ivás, az év végére hatványozott formában. De addigra már eljött a megérdemelt pihenés ideje is. Nagy alvások, 11-kor pizsiben duplózás a gyerekekkel, vagy társasozás… Hmm, isteni! A két ünnep között ismét mozgásban voltunk, Tamási-Szekszárd-Pécs tengelyen, így a karácsony oly gyorsan elrepült. A fenyőhöz még most is mindennap leülök, hogy egy kicsit tovább tudjam magamba szívni az illatát. Szól a karácsonyi zene, karácsony van még bennem. Nehezen engedem.

A karácsonyi menü -a szarvast leszámítva- elkészült és minden hiperfinom lett! Fotózni azonban nem értem rá, így ezek majd újraszületnek és így kerülnek fel a blogra. Apránként:-)

A 2012-es évben mindenkinek sok-sok boldog percet kívánok! Töltse azt a konyhában, vagy azon kívül:-)

Elsőként jöjjön a LIBAMÁJ MOUSSE PORTÓIS-KÖRTÉS ZSELÉVEL!

Hozzávalók:
Birsalmás-áfonyás libamáj mousse
1 nagyobb birsalma
3 dl víz
2 csillagánizs
2 szegfűszeg
1 ek juharszirup
50 dkg libamáj
2 ek aszalt áfonya

Birsalmát megmosom, kiszedem a magházát és felkockázom (héját is). A vízzel, a fűszerekkel és a juharsziruppal felteszem főni, ha felforrt, akkor visszaveszem közepesnél gyengébb lángra, míg puhára nem fő a birsalma. Ezt követően fűszereket kiveszem, majd a maradék kevés szirup szerű folyadékkal a birsalmát leturmixolom. A májat egy napig hideg tej és víz keverékében áztatom, majd kierezem és a birsalma turmixszal összekeverem. Hozzáadom a az aszalt áfonyát is. Ezt követően egy kerámia (terrine)formát kibélelek több rétegben fóliával és belesimítom a libamájas krémet. A fóliát a krémre hajtom, és egy magas falú tespibe teszem, amit felöntök a forma feléig forró vízzel és 1 órán át 80 fokon párolom. Majd kiveszem és kihűtöm.

Körtés portói zselé
3 dl portói
3 levél zselatin
1 csillagánizs
1 körte
kevés citromlé
1 gránátalma

A portóit a csillagánizzsal beforralom. Akkor jó, ha fölé hajolva a pára nem szúrós szagú (=alkohol elillant) ill. ha az állaga is sűrűbb. A zselatinlapokat hideg vízben felpuhítom. A portói szirupból kiveszem a a csillgánizst és feloldom benne a zselatinlapokat.

Tálalás: A portói zseléből kanalazok az üvegpoharak aljára és kihűtöm. Erre kanalazom a felhabosított májat. A maradék portós zselébe keverek egy felkockázott körtét, amit citromlével átforgatok. Ezt kanalazom a poharak tetejére. Jól kihűtöm. Tetejére gránátalma magokat szórok és pirított kaláccsal tálalom.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007