Keresés a blogon

Zabaglione amarettivel és epres mascarponéval

May 28th, 2008 by Ízbolygó | 0

Habkönnyű, tavaszi/nyári nass. Elkészíteni is egyszerű, nincs vele több munka, mint egy tiramisuval és a rétegezést is gyakorolhatjuk vele:-))) A zabaglione egyébként borhabot jelent, alkotóelemei a tojássárgája, a bor és cukor. A franciáknál sabayon néven fut. Sokoldalúan felhasználható: gyümölccsel, édességekhez, mártások készítéséhez.

Hozzávalók:
4 tojás sárgája
4 ek cukor
4 ek Marsala bor (vagy más édes, de éppenséggel lehet prosecco vagy száraz fehér is)
fél l tejszín
2 pohár tejeskávé
babapiskóta (ezt nem számoltam meg)
15 dkg amaretti (Sapori) (olasz mandulás keksz)
25 dkg mascarpone
15 szem eper

A tojássárgákat a cukorral, a marsalával gőz felett habosra keverem, majd kicsit hűtöm. A tejszínt is elverem, majd hűtőbe teszem. A babapiskótákat a tejeskávéba mártom és egy üvegtál aljára fektetem őket. Rákenem a tejszín felét, majd a borhab felét. Erre újabb kávéba mártott babapiskóta jön. Aztán tejszín, zabaglione, majd az összetört amaretti. Az epreket botmixerrel pürésítem, majd hozzákeverem a mascarponét és felhabosítom. Az epres krémet is a nasira kenem. Lefedem és hűtőbe teszem. Legjobb egy egész éjszakára. Másnap fagyis kanállal adagolom és a tetejére ismét összetört amarettit szórok.

A recept (az epres mascarpone krém nélkül) Graziano Cattaneotól, a Krízia tulajdonos-séfjétől származik.

Mások máshogyan:
Zabaglione Dolce Vitánál
Mamma kávéval és balzsamecettel színesíti, de van, hogy fagyit készít belőle.
Reggelire proseccoval nyomja avagy sósan ginestraként fogyasztja.
Beatbull búzasört tesz bele
PHZS málnával variálja

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007