Keresés a blogon

Megagyümölcsös…

May 29th, 2008 by Ízbolygó | 0

Én nem emlékszem rá, hogy tavaly májusban lehetett volna ehető (értsd: finom, édes) dinnyét venni…. Idén azonban roskadoznak a zöldségesek pultjai a dinnye alatt. Pötty apja nem is bírt ellenállni és hazacipelt egy nagyobb példányt. Legnagyobb meglepetésemre, roppanós, édes volt! A felét azon nyomban felfaltuk (pedig nem volt kicsi), a másik felét kimagoztuk és felkockáztuk, aztán egy jól záródó műanyag edényben hűtőbe zártuk. Így mindig finom, hideg a dinnye, azonban nem foglal annyi helyet. A görögdinnye egyébként ideális mindenféle nyári shakehez, turmixhoz, mivel magas a víztartalma és jó esetben kellemesen édes az ize. De miért is jó még?

Tápértéke:
Tápértéke nem éppen megkapó, de ha azt számítjuk, hogy görögdinnyét egy ültõ helyben nem csak tíz dkg-ot fogyasztunk, hanem sokkal többet, a szervezetünkbe jutó ásvány több, mint képzeljük. Vegyük csak példának a vasat. Tíz dkg görögdinnye tartalmaz 0.8 mg vasat.

Gyógyhatása:
A görögdinnye az a táplálék, amelynek több mint kilencven százaléka víz. Gyógyhatását éppen ez a tulajdonsága idézi elõ. Mert ahhoz képest, hogy ennyi vizet tartalmaz, azt hihetjük, hogy csak átfut a beleinken és kiürülünk. Így is van, de nem nyomtalanul fut át. Mert minden, ami nem odavaló, távozik a vérünkbõl, fõleg a savtartalom éppúgy, mint a beleinkbõl a nem oda való anyag, de legnagyobb tisztító akciót a vesénkben végez a görögdinnye. Fogyasszunk tehát az idényben annyi görögdinnyét, amennyit csak tudunk.

Segít a betegségbõl felépülni:
Egyik leggyengédebb táplálékunk a beteg számára, aki csak most kezdi a lábadozást. Alaposan megtisztítja a vért, serkenti a további gyógyulást az A vitamin tartalmával s minden más ásvány megvan benne, hogy jól érezze magát a beteg. Szinte átmossa a szervezetet és felüdíti.

Tüdõvel kapcsolatos probléma:
Akár a felsõ légzõszervi probléma, akár a tüdõ hörgõire hárul az inger, a görögdinnyében megvannak az ásványok és a vitaminok, hogy csillapítsák az ingereket. Az A vitamin a nyálkahártyákra hat enyhítõleg, valamint gyógyítja a gyulladást.

Izületi gyulladás és köszvény:
A görögdinnye fogyasztása huzamosabb idõn alaposan elõsegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha ezzel egy idõben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehetõ haladást érhetünk el az érrendszeri betegségbõl való gyógyulásban. A görögdinnyelé szinte kimossa a csuklónkat a húgysavkõtõl.

Láz:
Akár meghûléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, a görögdinnye kálium és más ásványtartalma megtisztítja a vért, az A vitamin pedig meggyógyítja a gyulladásos betegséget, ami a csuklónkban vagy a test bármely más pontján van.
Emésztési zavarok
Emésztési panaszok esetén is segíthet a görögdinnye. Mint általában, a panaszok akkor jelentkeznek, amikor nehezen emészthetõ étellel tömjük meg magunkat. A görögdinnye víztartalmával olyan nagy teret foglal el, hogy hamarosan telítettnek érezzük magunkat. De ugyanolyan hamar át is esünk a telítettség érzésén, mert a víz keresztül megy rajtunk s a gyomor visszakapja eredeti rugalmasságát. Mûködésével pozitívan befolyásolja az emésztés további szakaszait, így serkenti a belek ürülését is.

Szervi panaszok esetén:
A szervezet teljes átmosásával megszabadulunk nagyobb szervi panaszainktól is, mint a májpanasz, vagy a vesék mûködésének csökkenése. Ha a máj nagyon le van terhelve, nemcsak a szervezetünk, de egész viselkedésünkbõl tükrözõdik, hogy valami nincs rendben. Okunk van arra, hogy a szervezet így reagáljon, hiszen a máj az a szervünk, amelyre a legszerteágazóbb mûködtetési feladat hárul. A vér kitisztulásával a máj is lélegzethez jut, valamint a májnak kitûnõ gyógyszer az A vitamin. A vese a májjal egy idõben tisztul meg. A sok folyadék, felhígítja a test szennyét és könnyebb feladat hárul a vesékre.

Kitûnõ nyári ital:
Ha a nyári melegben görögdinnyét fogyasztunk, a lehetõ legjobbat tesszük szervezetünkkel. Minden megvan benne, amire a szervezetnek szüksége van a hõségben. Még elegendõ só is van, ami pótolja az izzadsággal elveszített ásványt. Van benne jócskán vas, cink kitûnõ forrása a magnéziumnak és meg kell azt is említeni, hogy a kalcium, magnézium arány megfelel a felszívódási követelményeknek. Megemlíthetjük továbbá az A és C vitaminokat, valamint a szelént, amelyek együtt antioxidánsok. Ha éppen nagyon akarjuk, vehetünk be egy kiskanál búzacsira olajat, hogy az E vitamin csatlakozzon az oxigén szabadgyökök elleni harchoz.

Ezért is tettem ebbe a tartalmas regglibe többek között dinnyét is.

Hozzávalók:
2 banán
3 szál rebarbara
12 szem eper
1 nagy szelet dinnye kimagozva
1 narancs leve
1 lime leve
4 levél menta
kevés ásványvíz

A rebarbarát 3 ek vízben lefedve megfőztem és hagytam kihűlni. Amikor kihűlt a többi gyümölccsel és a mentával egyetemben, habosra turmixoltam.

(Ps. amióta Ch&V-nál olvastam a rebarbara kapcsán Hobbiszakács kommentjét, nem nagyon merem tejtermékkel kombinálni. Itt az ok:

“A rebarbarával egy baj van: a sóskához hasonlóan magas oxálsav tartalommal rendelkezik, ami kalciumot tartalmazó étellel (pl. tejtermék) kalciumoxalátból álló vesekövet okoz.”
és
“Éhínség idején nagyon sok helyen fogyasztották folyamatosan, ami súlyos egészségkárosodáshoz vezetett. Az oxálsav és sói nemcsak mérgezőek, hiszen a szervezetben is jelen vannak a védekezőrendszer (fagocitózis) egyik elemeként. A túl sok bevitel káros. A rebarbarán kívül sok oxálsav található az éretlen paradicsomban, a sóskában, az eperben, a kakaóban, valamivel kevesebb a céklában, a ribizliben, a köszmétében, az uborkában és a répafélékben. Az ételek kombinálásával ezt is célszerű figyelembe venni.
A levélnyélből tavasszal, illetve ősszel, amikor kevés a vesekövet okozó oxálsavtartalma, különféle ételeket, szörpöt, bort készíthetünk.”
Ezt tanulságos volta miatt másoltam ide.)

A görögdinnyéről itt találtam érdekes infokat.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007