Keresés a blogon

A Barbár

Dec 12th, 2008 by Ízbolygó | 0

Szeretném bemutatni a Barbárt. A név hallatán nekem egy torzonborz harcos ugrik be, de mit gondolnak róla Heimannék?

Barbár 2006
Hát megszületett!. Lehet, hogy friss és korai az indulás, de akkora volt a nyomás, hogy az első 3.000 palackot most novemberben piacra visszük. Összesen 10.200 palack készült.

A bor
Zászlós bornak szánjuk! Legszebb borainkból házasítottuk, melyek külön-külön is érdemesek lettek volna csúcsborra, de a mi álmainkban egy csúcsbor csak küvé lehet. Miért? Mert komplexebb, elvontabb, izgalmasabb, egyedibb. Most tudtuk elkészíteni, mert alapanyag oldalról mostanra értek be a dolgaink: prémium francia merlot és cabernet franc területünk szépen beállt, felnőttkorba lépett ültetvény, melyen selymes, ízgazdag borok teremnek már évek óta. A tannat fajtával rövid ismerkedés után viszonylag gyorsan barátságot kötöttünk, melynek alapja egymás kölcsönös tisztelete: ezt a bort hagyni kell fejlődni, érni. Ha siettetjük, semmi esély. Lehengerlő stílusa egészen izgalmas kifinomultságot hozott a szekszárdi löszháton, melyek érdemesítették arra, hogy alapot adjon az általunk elképzelt csúcsbornak. A kékfrankos pedig legkisebb részaránya ellenére is igen fontos alkotóelem: oldja a feszültséget, játékosabbá teszi a bor szövetét, mert azért nem feledhetjük: a bort ne csak kóstolni, hanem fogyasztani is élmény legyen!

És milyen a bor?
Nagyon mély, érett szederszínű. Lomhán fordul a pohárban. A Barbár név hagyományos durva jelentéstartalmának meghökkentően ellentmondóan édes, buján fűszeres, rusztikus illatok. Gyümölcsök, de nem külön kitapinthatóan, hanem inkább mély tercier aromák. Ízében a szokatlan fajtaösszetétel miatt szinte semelyik más íz előképhez nem hasonlítható. Stílusa van…

A házasítás pontos összetétele
Merlot 38 %
Cabernet franc 27 %
Tannat 22 %
Kékfrankos 13 %

A szőlő
Merlot Iván-völgy. Telepítés: 2000, francia import oltvány (klón: 447 és 181)
Royat kordon, 1 kg tőketerhelés.
Cabernet franc Iván-völgy. Telepítés: 2001, francia import oltvány (klón: 327 és 762)
Royat kordon, 1 kg tőketerhelés.
Tannat Bati-kereszt. Telepítés: 2002, 717-es klón
Royat kordon, 1,5 kg/tőke
Kékfrankos Baranya-völgy. Kb. 30 éves, kisebb szemű, lazább fürtű alfaj,
Guyot kordon, 1,5 kg tőketerhelés.

A hordó
Cabernet Franc és Kékfrankos: első töltésű 225 literes barrique Saury, Seguin Moreau, Trust, Budapesti Kádár, European Coopers, Cuparius hordók 20 hónapig
Tannat: első töltésű 500 literes Trust barrique hordók 20 hónapig.
Merlot: másod és harmad töltésű 500 literes Budapeti Kádár hordók 20 hónapig.

A borász
Közösen készítjük a bort. Heimann Ágnes és Zoltán – jövőre ezüst lakodalmat ülünk. Ági a kifinomult precizitás, a minőség lelke. Zoltán a stratéga, a stílus meghatározója. Egész jól működő „cuvée”!

A név
A Barbár elnevezés egy ellentmondás feszültségét hordozza. Az idegen és szokatlan nem durvát és nyerset jelent, hanem izgalmas különlegességet. Jobb levetkőznünk előítéleteinket, és mindent értékén kell néznünk! (Bővebben alább a Gusto beszélgetésben!)

A címke és a kiszerelés
A bort szokatlanul nehéz, (800 gramm) robusztus palackba töltöttük. A hagyományos Heimann arculathoz képest teljesen más stílusú címkét és saját hatos kartont kapott. Faládában is rendelhető. Korlátozott mennyiségben Magnum (1,5 l), duplamagnum (3 l) és Jeroboam (4,5 l) is készült.
A címke egy letűnt világ erodált tárgyi emlékeit villantja fel. Élei is megkoptak. Elkopott betűk, töredékek, mozaikszerűen felsejlő, mai tudásunkból kiveszett szimbólumok idéznek egy értékes, kifinomult múltat. A szövegben alig kivehetően egy Nagy László idézet: „Ez a világ ellobban”. A címkét Németh Csaba Elek tervezte.

Forgalmazó
Bortársaság

A Művelt Alkoholista a borról.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007