Keresés a blogon

A birs és a kacsa esete

Nov 7th, 2008 by Ízbolygó | 0

Ahogy korosodok, egyre több olyan dolggal kerülök kapcsolatba, szeretem meg (?!), amiről korábban azt gondoltam, na azt soha! Soha nem voltam a hús-gyümölcs kombináció nagy barátja, ez alól a vad-piros gyümölcs volt csupán kivétel. Mostanában meg….no hallod! Saját magam arra vetemedek, hogy húst gyümölccsel tálaljak fel! Pöttyöm apjának kerekedett is a szeme rendesen, de szólni már nem szól, esetleg utána, ha nagyon nem jött be neki, azt azért megjegyzi.:-) De ez nem az eset volt!:-))

Hozzávalók (2+2 fél személy)
1 nagyobb kacsamell filé
2 birs
1 citrom leve
3 dl almalé
3 ek cukor
3 ek vaj
1 egész fahéj
2 kardamommag megtörve

frissen őrölt bors

Megküzdök a birssel, nagyobb darabokra vágom és kiszedem a magházát és meglocsolom a citrom levével. Egy lábasban 3 ek cukrot karamellizálok, majd 1 ek vaja feloldok benne. Felhúzom az almalével és addig kevergetem amíg a karamell fel nem olvad benne. Hozzáadom a felkockázott birset, a fahéjat és a kadamomot, majd a birset puhára főzöm. A kacsamell bőrös részét finoman becsíkozom, sóval, frissen őrölt borssal megszórom a bőrös felét. A kacsamellet serpenyőben 1 ek olívaolaj+1 ek vaj keverékén 4-5 percig pirítom, majd megfordítom és a húsos oldalnak is adok 3 percet. A serpenyőt lefedem, lángot közepesre állítom és kacsamell nagyságától függően még 5-7 percig sütöm/párolom. A végeredmény tökéletesen rózsaszín kacsamell lesz. Ráérősebb megoldás, ha a serpenyős körbepirítás után még sütőbe toljuk 80 fokon nagyjából még 20 percre. A kacsa után visszamaradt pecsenyelébe öntöm a birs kompótot és felfőzöm. 1 ek vajjal simítom, sóval, borssal ízesítem.
Petrezselymes ettünk hozzá, de finom pürével is.

Ez a birs téma egyébként olyan finom, hogy a délután folyamán simán elkanalaztam a maradékot….

Lecker 2008/10

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007