Keresés a blogon

A büdi kelkáposzta

Aug 23rd, 2007 by Ízbolygó | 0

Gyermekünk ezidáig nem kapott konzerv babakaját. Eleve ódzkodom tőlük…. Bizarr színekben pompáznak és állaguk a pépestől a kicsit sűrűbbig terjed. Csak nyelni kell. Rágni nem nagyon… Mivel ezen a héten a helyi zöldséges egy hétre szabadságolta magát, kénytelenek voltunk az egyik bolthálózat újonnan nyitott egységében körülnézni zöldség froton. Lehet, hogy rossz napot fogtunk ki a hét közepén, de a kínálat siralmas volt. A paprikát, paradicsomot, fejes salátát leszámítva nem lehetett venni SEMMIT, amiből főzeléket lehett volna előállítani. (megj. tudodm, tudom, a salátából lehet, de az meg nem itthon termett… Faksznis volnék?!) Ahogy szomorúan tekintgettem jobbra-balra, a saláták között felfedeztem 1 fej oda nem illő kelkáposztát, ami itthon termett és tökéletes állapotban volt! Boldogan hazahurcoltam és lelki szemeim előtt megjelent, hogy mit is kellene főzni belőle: rakott kelt! Idejét nem tudom, mikor készítettem utoljára:-))) Tudom, nem egy szofisztikált kaja, de néha ilyen is kell! A főzési folyamatnál érzékelhető szag, bár igen riasztó, kizárólag a káposzta illóanyag tartalma miatt lép fel. Bálint gazdánál bővebben a növényről ill. annak kedvező élettani hatásairól valamint az Origón

Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg)
őrölt kömény
60 dkg darált hús
10 dkg bacon
2 fej hagyma
25 dkg rizs
pirospaprika

bors
1 tojás
sok-sok tejföl

A kelkáposzta külső sötétzöld leveleit leszedem és eldobom. A kemény “fejről” a rámisult leveleket lefejtem és forró, sós,őrölt köményes vízben kifőzöm. Közben a rizst pici olajon átpirítom, felengedem vízzel és megfőzöm. Egy serpenyőben a baconből kinyerem a zsírt, majd rádobom a felkockázott hagymát és üvegesre párolom. Ezt követően hozzáadom a darált húst, kifehérítem, sózom, borsozom ill. dobok rá piros paprikát, majd kb 1 dl vizet öntök alá és megpárolom. A darált húst a rizzsel összekeverem. Amikor ez is elkészült, jön a rétegzés. Egy hőálló tálat kivajazok, majd az aljára leterítem a káposzta felét, meglocsolom tejföllel, erre teszem a húsos-rizses keveréket, aztán ismét tejföl locsolás, majd betakarom a maradék kelkáposztával és leöntöm 1 tojás és 3 dl tejföl keverékével. Betolom a sütőbe és 180 fokon 45 perc alatt készre sütöm.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007