Keresés a blogon

A császár morzsája

Aug 21st, 2008 by Ízbolygó | 0

Ez egy ősrégi nass, még a Monarchia idejéből származik. Mindenféle mendemondák terjengnek keletkezésének eredetéről, pl. hogy a vonalaira kényes Sissinek készítette a szakács, ám számomra a legviccesebb, mely szerint az étel Ferenc József találmánya, akit orvosai diétára fogtak, így a szegény császár a konyhába leszökve maga próbált palacsintát készíteni, amit persze elszúrt… Ebből lett a Kaiserschmarren, amit ha kiejtünk, mintha kövek potyognának az arcunkból.

Kis hazánkban nagy a keveredés császármorzsa ügyben, amiről már Beatbullnál is értekeztünk anno, mivel vannak akik lisztet, vannak akik búzadarát használnak hozzá, azonban ez utóbbi helyes elnevezése a “daramorzsa”, ami nem tévesztendő össze a császármorzsával. Mert ugye nem gondolhatjuk komolyan, hogy a császár fujtós daramorzsát lapátolt boldogan pár száz évvel ezelőtt a Burgban???
Ez most egy teljes kiőrlésű lisztből készült változat. Így nyugtató a tudat, hogy sokkal egészségesebb is…

Hozzávalók:
6 tojás
5 dkg cukor
2,5 dl tej
csipet só
20 dkg teljeskiőrlésű liszt
12 ek étkezési keményítő
1 cs. vaníliás cukor
4 ek vaj
porcukor
őszibarack
méz
fahéj
citrom leve és héja

A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verek. A sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral krémes-habosra verem, majd hozzáadom a csipet sót, a tejet és összekeverem. Beleöntöm a lisztet és a keményítőt és összekeverem. A végén óvatosan belekeverem a felvert fehérjét. Egy ek vajat serpenyőben megolvasztok, majd a tészta negyedét (2 cm magas legyen a serpenyőben) beleöntöm és addig sütöm, míg az egyik oldala piros nem lesz. Akkor négybe vágom és a részelet megfordítom. Ha az is piros, egy tepsibe öntöm, ahol két villával falatnyi darabokra tépkedem és 50 fokos tepsibe tolom. Amikor minden tészta elfogyott, porcukorral meghintem és barackröszterrel tálalom.
A barackrösztert úgy készítem, hogy a barackokat meghámozom és az 1/3át botmixerrel leturmixolom, majd a mézzel, fahéjjal, citromlével és 1 citrom héjával összerottyantom.

Mások máshogy (hirtelen ennyit leltem, aki készített még, kérem dobjon egy linket!):
Beatbull féle Kaiserschmarrn,
Maci klasszikusan,
Saját levében smarnija,
Okostojás H. Ilonka módra készíti,
Kicsi Vú barackkal
Zsuzsa Mézesmadzag blogján nagyi és Polcz Alain módra,
Ildinkó-féle
Daramorzsa Maxnál,
Moesnél,
és Fakanálnál.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007