Keresés a blogon

A főzött fagyialap. VÉGRE!

Aug 5th, 2009 by Ízbolygó | 0

Gondolom vannak sasszemek az Olvasók között, akiknek feltűnt, hogy itt bizony hiába is kutakodnak főzött fagyialappal készült fagyik után. Persze sorjáznak a sorbék, graniták, sherbetek, de amolyan igazi főzött alapból készített fagyi, na az még nem készült. Nem mintha félnék a tojásos krém legyártásától, sokkal inkább praktikus elvek vezéreltek/nek. Amikor a fagyasztóban 40 fölé emelkedik a fehérjék száma, én azt gondolom, akkor nix ugribugri! Lehet vágyakozni a főzött fagyik után, de amíg a fehérjekészlet nem apad, a vágy az bizony vágy marad…

Bevallom, korábban ki nem állhattam a vanília fagyit. Most azonban, hogy ketten vagyok, élek-halok érte. Szóval tényleg komoly lemondásnak éltem meg, hogy nem gyárthattam itthon, amolyan finom, igazi madártejízű sajátot. Cserében a piacon fellelhető vanília fagyik nagy részét megkóstoltam. A Carte D’or madártejes-vaníliása az egyik legjobb, bár kicsit édes. Az ALDI Premium vaníliája (amiben a doboz állítása szerint kevesebb szirszar adalékanyag figyel) lett a befutó. Kevésbé édes, finoman vaníliás. Jó darab. Fogyott is pár dobozzal.

Mindeközben pedig ezerrel használtam fel a fehérjekészleteket. Csokis Pavlovát vittem mindenhova és készítettem sokszor itthon is. Még jó, hogy ez egy hálás torta, szeretik a népek! A mostani hétvégére eljutottam végre a célig! Készült eddig 8 Pavlova, ergo elfogyott 48 fehérje. ÉS! Végre nekiállhattam fagyit gyártani!!!
David Lebovitz volt az alap. Meg kell, hogy állapítsam, hogy DL istentelen édes fagyikat gyárt, úgyhogy a cukor mennyiségében mindenképpen kénytelen vagyok felülírni a receptjeit. Az első fagyi naná, hogy a vanília volt.
Fügebalzsammal márványoztam a kész fagyit. MR.ÍB és Pötty segédletével nagyjából a gépből kiettük a felét:-) És mit mondjak… ELVESZTEM! Innentől kezdve házi vanília fagyinak ha törik, ha szakad, KELL itthon lennie! Mesésen krémes, vaníliás, mennyei…

Miután ez ilyen jól sikerült, elkészítettem a sós vajkaramell fagyiját is. Sajtkukacék is írták, hogy mennyire finom. Valóban az. De szinte már geil, annyira édes. A benne lévő roppanós karamell forgácsok azonban szuperek! Sima vaníliában pedig még jobban ütnek! Érdemes kipróbálni!

Tanulságok, avagy ahogy én készítem (még experimentálok ez ügyben, de itt tartok):

Főzött fagyialap készítése:
(3-)4 tojás sárgája
2,5 dl zsíros tej
2,5 dl tejszín
1 vaníliarúd
5 dkg cukor

10 dkg cukorból karamell készítése, olajos sütőpapírra kiborít, ha kihűlt, szilánkosra tör és a végén a kész vanília fagyi kever!

A tejet és a tejszínt a felhasított vaníliarúddal forráspontig melegítem. A tojások sárgáját a cukorral nagyjából 5 percig verem, míg sűrű, sárgásfehér krémet nem kapok. Ekkor folyamatos keverés mellett a krémhez merek egy merőkanál tejes-tejszínt. Majd így tovább. Végül közepes lángon besűrítem a krémet. Vízfürdőben kihűtöm, majd mehet a hűtőbe pár órára. Ha kész, irány a fagyigép. Nagyjából negyed óra alatt elkészíti a krémes, sűrű vaníliás fagyinkat.
Ebbe aztán keverhetünk karamellforgácsokat, vagy márványozhatjuk balzsamkrémmel. Mindenhogy kiváló!

Folyt.köv.: Sós vajkaramellás fagyi

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007