Keresés a blogon

A kalács átlényegülése

Sep 10th, 2007 by Ízbolygó | 0

Manónk igen sokszor kalácsot reggelizik. Egyik becenevéhez híven, mazsolásat. Ahogy korábban említettem a kenyérféléket a helyi pékségből szerezzük be. Ha kenyeret nem is, vajas-mazsolás csomót Manónk miatt mindig venni kell! És egy kis kiflit, amit már a pékségből kifelé el is kezd rágcsálni pici egérfogaival! Jópár esetben nem fogy el az egész kalács, így egy idő után hasznosítani kell azt. Erre a legjobb megoldás a felfújt készítése. Ennek vannak durva (csokidarabkákkal), még durvább (Nutellás) és legdurvább (csokidarabkákkal és barack lekvárral) fokozatai.

Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Olvasótáborom!
Jön a tél!!! Ideje gyúrni a zsírpárnákra!

Hozzávalók:
0,5 kg szikkadt kalács (mehet bele más maradék süti is)
8 dl tej
6 dl tejszín
1 vaníliarúd
4 tojás
4 tojássárgája
3 ek. cukor
(csoki, lekvár, Nutella és egyéb zsírpárna-dúsítók)

A kalácsot (és a többi felfújtba szánt maradék süteményt) felkockázzuk és a vajjal kikent tűzálló tálba tesszük őket. A tejet, a tejszínt, a felhasított vaníliarúddal összemelegítjük. A tojásokat, a tojássárgákat és a cukorral kézi habverővel összekeverjük, majd a tejes keveréket apránként, folyamatosan keverve a tojásos témához adjuk. Ráöntjük a kalácsra, a csokikockákat közé nyomkodjuk, de tehetünk rá lekvár pöttyöket is. A Nutellás verziónál a kalácsszeleteket Nutellával összeragasztjuk és utána kockázzuk fel. Lehet dúsítani dióval, mogyoróval, aszalt gyümölcsökkel is.

A recept eredetileg Stahl Judittól származik.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007