A mák, a meggy és én
Na, az úgy van, hogy én nem szeretem a mákos dolgokat. A mákos kalács egyáltalán nem tud lázba hozni, a sima mákos tésztáról meg már szót sem ejtek… Attól a hideg ráz. Az Ízbolygón a közel 500 receptből 1, azaz egy darab mákos recept van, szerintem ez mindent elmond a mákkal való szorosnak semmiképpen sem nevezhető viszonyomról:-) Egyetlen dolgot szeretek, Anyu mákos-meggyes rétesét. Annak is a szélét, mert azon olyan jól karamellizálódik a mákos cukor. De mit hoz magával ez a bent fejlődő kis lélek? Összevissza eszek mindenféle olyan dolgot, amit default beállítában ki nem állhatok. Múlt hétvégén szemrevételeztem a hűtő tartalmát és a hetek óta kallódó leveles tésztához kerestem valami tölteléket. A Cafe57es ebéden kaptam a kedves kolléganőtől egy üveg fahéjas meggyet, amin a töltelékkeresés közben megakadt a szemem. Gondoltam, ha már meggy, legyen mák. És került az is az egyik fiók mélyéről. Mivel a fahéjas meggy nem volt elég nagy mennyiség a leveles megszórásához, kikaptam a fagyóból egy zacsek fagyott meggyet is. Óvatosan kiolvasztottam, a levét felfogtam (limonádénak remek, ugye!) és összekevertem a fahéjas társával ill. a mákkal, meg cukorral. A mák, a meggy, a tejföl, a citrom, no és a leveles tészta olyan verhetetlen kombinációt adott, hogy tátott szájjal kellett végignéznem, ahogy a gyermekem és az apja (akikről azt hittem, szintén nem nagy mák kedvelők) tömik magukba egyik szeletet a másik után. Lecsaptam gyorsan én is egy szeletre és hát nem állítom, hogy ettől kezdve mást nem is eszek, de naaaaagyon-nagyon finom volt! Igazán megérdemli, hogy megemlítsem, még ha nem is egy túl fotogén darab:-)))
Hozzávalók:
1 rúd leveles tészta
2 bögre darált mák
25 dkg fagyott meggy
2,5 dl fahéjas meggy (befőtt)
5 ek barna cukor
1 citrom reszelt héja és pici leve
tejföl
kevés olvasztott vaj
1 tojás felverve
A leveles tésztát kitekerem, majd megkenem olvasztott vajjal. A mákot összekeverem a cukorral, a meggyekkel, a citrom héjával és levével és eloszlatom a tésztán a masszát. Tejföllel megcsepegtettem. Feltekerem, sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, majd megkenem felvert és tejföllel összekevert tojással. 200 fokon pirosodásig sütöm.