Keresés a blogon

A mák, a meggy és én

Apr 24th, 2009 by Ízbolygó | 0

Na, az úgy van, hogy én nem szeretem a mákos dolgokat. A mákos kalács egyáltalán nem tud lázba hozni, a sima mákos tésztáról meg már szót sem ejtek… Attól a hideg ráz. Az Ízbolygón a közel 500 receptből 1, azaz egy darab mákos recept van, szerintem ez mindent elmond a mákkal való szorosnak semmiképpen sem nevezhető viszonyomról:-) Egyetlen dolgot szeretek, Anyu mákos-meggyes rétesét. Annak is a szélét, mert azon olyan jól karamellizálódik a mákos cukor. De mit hoz magával ez a bent fejlődő kis lélek? Összevissza eszek mindenféle olyan dolgot, amit default beállítában ki nem állhatok. Múlt hétvégén szemrevételeztem a hűtő tartalmát és a hetek óta kallódó leveles tésztához kerestem valami tölteléket. A Cafe57es ebéden kaptam a kedves kolléganőtől egy üveg fahéjas meggyet, amin a töltelékkeresés közben megakadt a szemem. Gondoltam, ha már meggy, legyen mák. És került az is az egyik fiók mélyéről. Mivel a fahéjas meggy nem volt elég nagy mennyiség a leveles megszórásához, kikaptam a fagyóból egy zacsek fagyott meggyet is. Óvatosan kiolvasztottam, a levét felfogtam (limonádénak remek, ugye!) és összekevertem a fahéjas társával ill. a mákkal, meg cukorral. A mák, a meggy, a tejföl, a citrom, no és a leveles tészta olyan verhetetlen kombinációt adott, hogy tátott szájjal kellett végignéznem, ahogy a gyermekem és az apja (akikről azt hittem, szintén nem nagy mák kedvelők) tömik magukba egyik szeletet a másik után. Lecsaptam gyorsan én is egy szeletre és hát nem állítom, hogy ettől kezdve mást nem is eszek, de naaaaagyon-nagyon finom volt! Igazán megérdemli, hogy megemlítsem, még ha nem is egy túl fotogén darab:-)))

Hozzávalók:
1 rúd leveles tészta
2 bögre darált mák
25 dkg fagyott meggy
2,5 dl fahéjas meggy (befőtt)
5 ek barna cukor
1 citrom reszelt héja és pici leve
tejföl
kevés olvasztott vaj
1 tojás felverve

A leveles tésztát kitekerem, majd megkenem olvasztott vajjal. A mákot összekeverem a cukorral, a meggyekkel, a citrom héjával és levével és eloszlatom a tésztán a masszát. Tejföllel megcsepegtettem. Feltekerem, sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, majd megkenem felvert és tejföllel összekevert tojással. 200 fokon pirosodásig sütöm.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007