Keresés a blogon

A nagy cseresznye-befőző poszt

Jun 23rd, 2009 by Ízbolygó | 0

A tavalyi befőzések sikerén felbuzdulva (és végtelenül elkeseredve azon a tényen, hogy az eper, mint befőzésre alkalmas dolog, idén teljesen kimaradt a repertoárból) idén is belevetettem magam -rögtön derékig- a cseresznye szezonba. Kaptam Mamitól 2 rekesz cserkót, szép fekete, roppanós példányokat és nekiálltam a dzsemkészítésnek. A magozás közben mindenféle ízkombinációk jártak a fejemben, amik sorra testet is öltöttek a valóságban is. Pár dologgal azonban nem számoltam:

1. a cseresznye magozás sokkal, de sokkal lassúbb műfaj, mint a meggy,
2. pocakkal, egyenes háttal magozni, komoly tesifeladat,
3. a cserkó durván fog, így ágyő “hosszú” körmök ill. még pár napig tuti, hogy zsebre dugott kézzel megyek csak emberek közé (mindenféle citromsavas, dörzsöléses technikák, praktikák ellenére),
4. a cserkó magozása bár utálatos és rohadt lassú folyamat, a magozott gyümölccsel dolgozni pikk-pakk,
5. isteni lett az összes végeredmény!!!
Így összességében elmondhatom, megérte a fáradtságot.:-)

És a zárszámadás:
Feldolgozásra került 14,5 kg gyümölcs, ebből
– 10 kg cserkó
– 2 kg málna
– 1 kg sárgabarck
– 1,5 kg meggy.

Készült:
5 féle dzsem és 1 féle szörpi

Részletezve:
Málna-cserkó Grand Marnier-vel
Balzsamos meggy-cserkó
Amaréna cserkó
Fahéjas amaréna cserkó-málna
Fahéjas sárgabarack-cserkó cassis-szal

Eljárás:
Az eljárás minden esetben azonos volt:
gyümölcs megmos, előkészít (=kimagoz), majd vaslábasba öntöm a gyümölcsöt/ket és az egyéb hozzávalókat és felforralom. Végén belekeverem a Dzsemfixet, ezzel még 2 percig rotyogtatom, majd csírátlanított/kifőzött üvegekbe töltöm.

Az üvegek:
én szeretem a kisebbeket, mivel azokból nagyobb eséllyel fogy el a beltartalom, így nem foglal sokáig helyet a hűtőben a felbontott üveg. Rengeteg jópofa üveget “gyűjtöttem” össze egy év alatt, azonban a címkeeltávolítás még a cserkómagozásnál is lehetetlenebb dolog. Sok gyártó (Maille mustár!, Ecetes torma!) az egész üveget körberagasztja, ahelyett (ezt nagyrészt német és olasz termékek üvegei esetében figyeltem meg), hogy csak egy kis ragasztócseppet tenne rá, vagy használna olyan ragasztót, ami könnyűszerrel eltávolítható. Végül bebuktam pár üveget, de még dolgozom az ügyön. (Ötleteket szívesen várok “címkeeltávolítás” jeligére, komment formájában!) A leghatásosabb módszer: üveg forró vízbe áztat, majd címke jobb esetben magától leválik. Rosszabb esetben kés éllel ellentétes oldalával kicsit megkapirgál, címkemaradék és ragasztó leválik. Makacsabb daraboknál Domet szappanos párna bevetése. Legdurvább esetben szappanos párna + súrolószer. Ha így sem, (átkozódások közepette) üveg félretesz.

És még mindig üvegek és töltögetés:
A lekvárkészítés egyik rákfenéje amúgy a befőttes üvegek megfelelő csírátlanítása. Alapos mosogatást követően egy nagy fazékba tegyük az üvegeket annyi vízzel, hogy belepje őket és forraljuk 20 percig. Amikorra kifőztük az üvegeket, addigra legyen kész a lekvár is! Mondjuk ez gyorsan megy. Ekkor csipesszel kiszedem az üveget, majd mehet bele a lekvár. A merőkanállal nem egyszerű eltalálni a befőttes üvegek száját, csöpög, folyik a forró lekvár. Ezt legkönnyebben úgy védhetjük ki, ha egy széles szájú PET palack tetejét levágjuk, így készen is van a nagylyukú tölcsér, amin könnyedén átfolynak a nagyobb gyümölcsdarabok is, így megúszhatjuk a komolyabb égési sérülések nélkül is a dolgot.

Kóstolás:
én közben mindig megkóstolom, hiszen ez alapján teszek hozzá még ezt-azt. A lényeg, a kóstolókanál egyszer használatos és patyolat tiszta legyen!

Málna-cserkó Grand Marnier-vel
Hozzávalók:
1 kg magozott cserkó
80 dkg málna
1 dl narancslé (2 bionarancs leve) és reszelt héja
25 dkg barna nádcukor
1 dl Grand Marnier
fél dl balzsamecet
fél citrom leve
1 tasak 2:1 Dzsemfix
1 tasak 3:1 Dzsemfix

A gyümölcsöket a narancslével, a likőrrel, a balzsamecettel, a citromlével, a cukorral vaslábasban felforralom. Ha forrong, mint láva, akkor belezúdítom a Dzsemfixet, egy-két kavarintás, 2 perc és készen is van. Lehet tölteni!

Balzsamos meggy-cserkó
Hozzávalók:
1,2 kg magozott meggy
1 kg magozott cseresznye
1 tk vaníliapaszta
35 dkg barna nádcukor
fél citrom leve
1.5 dl balzsamecet
1 tasak 2:1 Dzsemfix
1 tasak 3:1 Dzsemfix

Eljárás, mint fentebb.

Amaréna cserkó
Hozzávalók:
2,5 kg magozott cserkó
1 tk vaníliaopaszta
35 dkg barna nádcukor
2 citrom leve
1,5 dl Amaretto
1 tasak 2:1 Dzsemfix
1 tasak 3:1 Dzsemfix

Eljárás, mint fentebb.

Fahéjas amaréna cserkó-málna
Hozzávalók:
60 dkg málna
1,8 kg magozott cserkó
2 tk fahéj
fél dl Amaretto
egész fahéjrudak
2 tasak 3:1 Dzsemfix

Eljárás, mint fentebb. Az egész fahéjrudakat az üvegekbe tettem és ezekre töltöttem a lekvárt!

Fahéjas sárgabarack-cserkó cassis-szal
Hozzávalók:
1 kg magozott cserkó
1 kg sárgabarack
3 tk őrölt fahéj
35 dkg barna nádcukor
1 dl Cassis likőr
2 tasak 3:1 Dzsemfix

Eljárás, mint fentebb.


Isteni finom natúr joghurttal is!

Tavalyi befőzések ötletadónak:
Camparis őszilekvár gyömbérrel és fahéjjal
Csokoládés sárgabarack lekvár
Eperdzsem zöld- és rózsaborssal
Mandulás-sherrys sárgabarack lekvár
Málna-barack dzsem
Málna dzsem
Rozmaringos, fahéjas szilva-őszi lekvár
Sárgabarack dzsem fehércsokival és rummal
Sárgabarack lekvár Grand Marnier-val
Vaníliás-mézes sárgabarack lekvár

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007