Keresés a blogon

A sötétzöld tök

Aug 31st, 2007 by Ízbolygó | 0

Ahogy korábban már itt-ott elejtettem, elég sok zöldségfélét fogyasztunk, mivel próbálok olyan kajákat készíteni, amiket jószívvel adok a közel másfél esztendős Pöttyünknek is. A tökfőzelékért (mivel azt kollégistaként igen sokszor kellett ennem) nem tudok ölre menni, de a cukkinit minden formában imádom! Az Olaszországból származó tökféle idehaza is hamar közkedveltté vált. Sok változata létezik a vékonytól a vastagig, a kicsitől a nagyig, a sárgás héjútól az ezüstszürkén át a haragoszöldig. Itthon leginkább ez utóbbi kapható. Itt két receptet írok le, mivel az elkészítés első pár lépése megegyezik.

Kapros cukkinifőzelék
Hozzávalók:
1 kg cukkini
5 dkg vaj
1 citrom leve és héja
3 dl tejszín
2 dl tej
2 ek. étkezési keményítő
3 ek. kapribogyó
só, bors
sok-sok kapor

A cukkiniket lereszelem a nagylyukú reszelővel, majd egy serpenyőben a vajat megolvasztom, rádobom a cukkinit, megsózom, megborsozom és hozzáadom a citrom levét és héját, lefedem és 15 perc alatt puhára párolom. A felaprított kapribogyót és a kaprot is beledobom. A tejet, tejszínt és étkezési keményítőt összekeverem és besűrítem vele a főzeléket.

Fusilli cukkinivel
Hozzávalók:
4 kisebb cukkini (1 kg körül)
5 dkg vaj
1 citrom leve
5 dl tejszín
só, bors
12 dkg füstölt sajt
fusilli (durum)

Felteszem a tészta vizét főni. A cukkiniket lereszelem a nagylyukú reszelővel, majd egy serpenyőben a vajat megolvasztom, rádobom a cukkinit, megsózom, megborsozom és hozzáadom a citrom levét, lefedem és 15 perc alatt puhára párolom. Felhúzom a tejszínnel, majd a lereszelt füstölt sajtot is hozzáadom és felolvasztom. A tésztát kifőzöm és összekeverem a szósszal.

A főzelék receptje Stahl Judittól, a tésztáé Manóm keresztanyjától származik.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007