Keresés a blogon

Balzsamos csirkemell cukkinis tócsnival

Nov 15th, 2007 by Ízbolygó | 0

Most, hogy karantén alatt vagyunk Manóval a betegség miatt, szembe kellett néznem egy elég kellemetlen dologgal: abból kell főzni, ami itthon fellelhető. A fagyasztóban találtam csirkemellfilét, a veremben 2 cukkinit illetve 1 nagyobb burgonyát, úgyhogy mire ezeket begyűjtöttem készen is állt a terv, hogy mi is legyen az ebédünk.
Most, hogy az ebéd kapcsán kicsit utánajártam a tócsni témának, meglepődve olvastam, a világ milyen sok országában fogyasztják a tócsnit, csak más-más neveken.
Íme egy kis okosság:
Tócsni avagy toksa, macok, lapcsánka, recsege, lapótya, matutka stb, stb.
Milyen találékony a népnyelv, hogy egyazon, igen egyszerű ételnek mennyiféle elnevezést ad. Talán valóban ez a titok nyitja, olyan hús nélküli alaprecept, amelyet a legszegényebbek is el tudtak készíteni. Az idők folyamán azonban számtalan változata alakult ki, többféle ízesítéssel készül, s ami hajdanán főételnek számított, ma gyakran köretként kerül az asztalra.
A teljesség igénye nélkül néhány elnevezés és a tájegység, ahol használják: tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Nyírség) gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumliprósza (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye). Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi név is ismert. Az egyik legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami talán a legelterjedtebb. Érdekes, hogy lengyel nyelvterületen placki néven ismerik, ám például itthon is látni étlapon így az étel elnevezését. A cseh, néhol a tót falvakban bramborák, babagudovica néven ismert, de a zsidó közösségekben is használják erre az ételre a saját kifejezésüket, latke, hremzli, latkesz néven. Az egész elnevezés kérdéskört tovább bonyolíthatja, hogy a krumpliprószánál és cicegénél tejfölt használnak, bár az eredeti tócsni alaprecept tojást és fokhagymát tartalmaz.
Az alábbiakban két alaprecept és számos variáció található. Sokan nem is gondolják, de a tócsninak komoly baráti körei vannak szerte az országban. Mindenkinek meg vannak a saját tócsni variációi, sőt vannak, akik magát a tésztát is különböző alakzatban, vastagságban sütik ki, attól függően, hogy milyen töltelékkel, feltéttel készítik.
(forrás: Mátrainfo)

Hozzávalók:
Balzsamos csirkemell
60 dkg csirkemellfilé
1 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
4 dl tej
zsálya
bazsalikom
balzsamecet

Vajat olvasztok, majd az apróra kockázott hagymát megpirítom rajta, majd hozzáadom a reszelt fokhagymát, aztán a felkockázott csirkemellfilét. A húst sózom, borsozom, aztán ráöntöm a tejszínt és a tejet és így főzöm, amíg meg nem puhul. Amikor már majdnem készen van rádobom a felaprított bazsalikomot és zsályát. Aztán locsolok rá egy kis balzsamecetet, hogy pikáns legyen.

Cukkinis tócsni
2 cukkini
1 nagyobb burgonya
2 tojás
teljes kiőrlésű liszt

frissen őrölt bors
bazsalikom

A cukkinit és a burgonyát nagylyukú reszelőn lereszelem, majd hozzáadom a kissé felvert tojást, sót, borsot, bazsalikomot és annyi lisztet, hogy sűrű masszát kapjak. Egy tűzálló tálat kivajazok és belesimítom a masszát és 200 fokon pirosodásig sütöm. Hidegen tejföllel és reszelt sajttal is mennyei!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007