Keresés a blogon

Be-főztem 4. – baracktól a szilváig

Jul 30th, 2008 by Ízbolygó | 0

Egyre bátrabban ízesítem a lekvárokat, de végül sohasem lesz harsogó, visszafogott ízű marad. Barátnőmtől Mtől, pedig a lehető legnagyobb dícséretet kaptam a minap: “Vétek lenne kenyérre kenni! Inkább csak úgy, magában eszem.”:-)))

Az üvegstreilizálásról:
Páran kérdezték, hogy ennek mi a menete. Lehet sütőben ill. forró vízben, én ez utóbbira esküszöm. Az üvegeket elmosogatom, majd egy vízzel teli fazékba teszem és 10-15 percig forralom.

Vaníliás-mézes sárgabarack lekvár

Hozzávalók:
3,2 kg sárgabarack
1 dl bodzaszörp
1 lime leve
2 tk mézeskalács fűszer
2 vaníliarúd
12 dk (akác)méz
2,5 zacskó Dzsemfix 3:1

Az eljárás a megszokott: Sárgabarackot kimagozom, vaslábasba teszem, botmixerrel kicsit meglazítom. Rászórom a mézeskalács fűszert és a Dzsemfixet. Hozzáadom a hosszában felhasított vanília rudakat, a mézet, a bodzaszörpöt, a lime levét és összeforralom. Amikor már 3 perce zubogva fő, félrehúzom a lángról és sterilizált üvegekbe töltöm, majd lezárom és fejre állítom negyed órára.

Rozmaringos, fahéjas szilv-őszi lekvár

Hozzávalók:
2,7 kg szilva és őszi (az őszibarackból 5 volt csak benne)
2 cs + 1 ek Dzsemfix 3:1
2 tk fahéj
1 csokor rozmaring
5 dkg méz
1,5 dl siller vagy vörösbor

Szilvát és az őszibarackot kimagozom, vaslábasba teszem, botmixerrel kicsit meglazítom. Rászórom a Dzsemfixet, a fahéjat és a rozmaringot egy nagyobb teatojásban beleeresztem a masszába. Hozzáöntöm mézet és a bort és összeforralom. Amikor már 3 perce zubogva fő, félrehúzom a lángról és sterilizált üvegekbe töltöm, majd lezárom és fejre állítom negyed órára.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007