Keresés a blogon

Bocuse d’Or – megvan a nyertes!

Jan 29th, 2009 by Ízbolygó | 0

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg január 27-28-án a franciaországi Lyonban a Bocuse d’Or nevű melegkonyhás szakácsversenyt. A győztes a 28 éves norvég Geir Skeie lett, amin talán már senki sem lepődött meg, hiszen a norvégok egy harmadik és két második helyezésük mellett negyedszer lettek elsők a világ legrangosabb versenysorozatában.

1 – Geir SKEIE, Restaurant Mathuset Solvold – Norvégia
2 – Jonas LUNDGREN, Restaurant Bagatell, Svédország
3 – Philippe MILLE, Hôtel Le Meurice – Párizs

A Bocuse d’Or szakácsversenyt a kétévente megrendezésre kerülő lyoni nemzetközi hotel, catering és élelmiszer-kereskedelmi vásár (SIRHA) társrendezvényeként tartják meg 1987 óta. A verseny alapítója és névadója a „szakácspápaként” is emlegetett francia Paul Bocuse 83 éves, az első Michelin-csillagát 1958-ban szerezte meg, a harmadikat pedig 1965-ben, s azóta is őrzi azokat.

A mestert 1975-ben Valéry Giscard d’Estaing francia elnök Becsületrenddel tüntette ki, 1989-ben pedig a GaultMillau étteremkalauz negyedmagával az „Évszázad szakácsa” címet adományozta neki.

A Bocuse d’Or-ral az alapító egy olyan melegkonyhás, csúcsgasztronómiai versenyt kívánt létrehozni, amelyen fiatal, de már rutinos szakácsok mérhetik össze tudásukat. A feladat mindenki számára ugyanaz: teljesen egyformán felszerelt konyhákban, adott alapanyagokból egy hús és egy halétel elkészítése garnírunggal, meghatározott idő alatt. A versenyzők tíz-tíz perc időeltolással kezdenek, amikor pedig az idejük lejár, tálalnak. Külön a bemutató tányérra, és egy tálra a zsűri számára. A zsűri tagjait a résztvevő országok delegálják, többnyire Michelin-csillagos séfeket. Az értékelés legfőbb szempontja az íz, de természetesen számít a kreativitás és a tálalás is.

Az első három helyezett pénzjutalmat kap (20, 15 és 10 ezer eurót), valamint egy arany, ezüst, illetve bronz szobrocskát, amelyik feltűnő hasonlóságot mutat a verseny – időnként személyesen is feltűnő – alapítójával. A dobogós helyezés – a dicsőségen túl – az egyik legjobb ajánlólevél is, aki itt végez, annak garantáltan nem lesznek elhelyezkedési gondjai.

Az eddig tizenkét alkalommal megrendezett versenyen 6 francia (az ideivel együtt), 4 norvég, 1 luxemburgi és 1 svéd győzelem született. Nő egyszer lett első, 1989-ben a luxemburgi Léa Linster.

Szintén a SIRHA rendezvénye volt Desszert Világkupa, amelynek döntőjébe – történetében először – magyar cukrászcsapat is bejutott. A Mihályi László és Nesztovidisz Zoltánné cukrászok, valamint a Tóth Zsolt jégszobrász alkotta magyar csapat a 22 induló között a 20. helyet szerezte meg, amit mindenképp sikerként könyvelhetünk el a versenyen való debütálásunk alkalmából.

Vétek György hvgonline

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007