Borsós pakora, pita és társaik
Anno sajtkukacéktól Niki posztolt egy gyrost, amit hamarjában reprodukáltam is otthon a család férfitagjának legnagyobb megelégedésére. Mivel IMÁDJA a gyrost. És leginkább semleges állásponton vagyok a témát illetően. Szívesen megeszem a házit. Bevásárlóközpontok aljában én képtelen vagyok enni, főleg ilyesmit. Ezt nem a sznobságom teszi, hanem valamilyen összetevőt, adalékot, olajat nem bír a gyomrom, úgyhogy a kajálás után tiszta kínszenvedés az élet. De a házi pita és gyrost finom. Az elmúlt hetekben Gabojsza örvendeztetett meg egy pita recepttel, meg jött a GF is, amiben meg láttam egy icipicit indiai receptet, amiről azt gondoltam, hogy ha pitába csomagolom átcsúszik a család indiaellenes táborán. És jól számítottam, bejött nekik:-))) Amúgy ez kicsit olyan, mint a hamburger csak disznó módon, csöpögtetve lehet enni, hogy fültől-fülig kajás az ember képe, de Pöttyömnek éppen ezért jött be, úgy vettem észre.:-)
Amúgy nem tudom ebben mi a pakora, mert szerintem ez csak távoli rokona, a fűszeres bundás zöldségeknek, amiknek a bundáját csicseriborsóliszt és fűszerek adják.
Hozzávalók:
Darált húsos cucc:
40 dkg marha darált hús
1 fej hagyma
2 gerezdfokhagyma
1 dl vörösbor
szárított kakukkfű
szárított bazsalikom
3 ek sűrített paradicsom
só
frissen őrölt bors
A darált húsos témához a hagymát apróra vágom, olíván megpárolom, majd hozzáadom a darált húst, kifehérítem. Mehet rá a fokhagyma, ill. sóval, borssal, bazsalikommal, kakukkfűvel fűszerkeverékkel ízesítem, felöntöm vörösborral, hozzáadom a paradicsomot és besűrítem.
Borsós pakora:
3 burgonya
2 marék fagyott zöldborsó
25 dkg gomba
petrezselyem
madras curry
só
frissen őrölt bors
A gombát felaprítom, vajon megpárolom, majd petrezselyemmel gazdagon megszórom. A burgonyákat megpucolom, felkockázom és sós vízben megfőzöm. A borsót vajon, pici vízzel megpárolom. A burgonyáról leöntöm a vizet és összetöröm, majd hozzákeverem a borsót és a gombát, közben alacsony lángon kevergetem, hogy kicsit szárítsam. Madras curryvel, sóval, borssal ízesítem. Evőkanálnyi mennyiségeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetek és 200 fokon kicsit pirosasra sütöm.
Pita
25 dkg liszt
fél tk só
fél tk cukor
fél dl tej
negyed kocka friss élesztő
2 dl víz
1 ek olivaolaj
fél tk morzsolt kakukkfű
fél tk morzsolt oregano
Nekem a tészta lágy lett nagyon, úgyhogy legközelebb kevesebb vizet teszek bele! Az élesztőt a cukrozott langyos tejbe morzsolom és felfuttatom. A többi hozzávalót kimérem, majd hozzáadom az élesztős tejet és ruganyos, fényes tésztát dagasztok belőle. Meleg helyen duplájára kelesztem. A pita lényege, hogy ne legyen nagyobb, mint a kézfej és a közepe vékony legyen, akkor tud jól púposodni. A tésztát kioperálom a kelesztőtálból, majd liszttel átgyúrom, 6-7 részre vágom, majd ezekből kis labdákat gyúrok. Letakarom és hagyom pihenni kicsit, amíg a sütőt 250 fokra melegítem. Egy tepsibe vizet teszek és a sütő aljába teszem a tepsit. A tésztadarabokat laposra nyújtom és a forró sütőben megsütöm. A zsebbe salátát, darált húst, joghurtot tömködök.
Jégsaláta
Natúr joghurt
A pakora ihletét a GoodFood márciusi száma adta.