Keresés a blogon

Brownie torta, eper és kakaós balzsamecetkrém

May 14th, 2010 by Ízbolygó | 0

Browniet sütni igazán egyszerű dolog. Eperrel pedig még finomabb is. Tortaként formázva pedig kész az elegáns desszertünk.

A balzsamecetről pár gondolat: A balzsamecet hazája Olaszhon, közelebbről Modena városához köthető. Az ecethez a szőlőt egy fehér fajtát, a Trebbianot kézzel szüretelik, a szüret idejét maximálisan kitolva, hogy minél édesebb legyen. Ezt követően a mustot jó sűrűre beforralják. Legalább 12 évre fahordókba töltik, de vannak 24, 48, de akár 100 éves balzsamecetek is! Az áruk persze a korral egyenes arányban növekszik. Az eredeti balzsameceteken egy felirat díszeleg: Aceto Balsamico tradizionale di Modena. Létezik ipari kiadásban is, ezeken Aceto Balsamico di Modenával szerepel és sokkal olcsóbbak, mint a tradiciónális ecetek. Ízben azonban messze elmaradnak attól, ráadásul ezek szőlősűrítményből, borecetből és színezékkel készülnek. Kaphatóak balzsamecetkrémek is, ezek a Crema di Balsamico névre hallgatnak. Állaguk sűrű, ízük amolyan balzsamecetes. Sokszor használják tányérok díszítésére, saláták, köretek tetejére csorgatva. Na, de ez a kakaós eperrel…ez iszonyat finom!!!

Hozzávalók:
2*10 dkg étcsoki
10 dkg vaj
2 tojás
8 dkg tejföl
6 dkg liszt
fél tk szódabikarbóna
12 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
1 ek oldódó kávépor
25 dkg eper
2 dl tejszín

10 dkg csokoládét, 10 dkg vajjal megolvasztok. A sütőt 180 fokra melegítem, majd egy 24es tortaformát kizsírozok, kilisztezek A tojásokat egyesével a vajas csokiba keverjük, majd a tejfölt is hozzáadjuk. A lisztet, a szódabikarbónát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kávéport összekeverjük. A maradék 10 dkg csokit apróra vágom, majd a lisztes keverékhez adom, majd a tojásos-vajas csokival összekeverem. A formába öntöm és 25-30 percig sütöm.

Az epreket megmosom, apró kockákra vágom és igény szerint összekeverem a kakaós balzsamkrémmel A tejszínt kemény habbá verem és a tortával és az eperrel kínálom.

Forrás: Lecker; eredetileg a Borsán

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007