Keresés a blogon

Burrata mascarponés spenót ágyon, pirított fenyőmaggal

Mar 26th, 2010 by Ízbolygó | 0

Ez a „recept” igazából nem is recept. Éppen csak azért hoztam, mert szólni akartam egy különlegességről, a burrataról. A burratához vödrös, nagyságrendileg 1,5 kg-s kiszerelésben lehet hozzájutni náluk. Az egyéb termékeik is szuperek, talán a füstölt scamorza emelkedik ki leginkább közülük.

A burrata Olaszhonból, Puglia tartományból származik. A sajt egyébként kizárólag tehéntejből készül. Ez is egy friss, gyúrt sajt, annyi a különbség az elterjedt mozzarellához képest, hogy ennek megtöltik a belsejét. Innen is ered a neve: a szó első része a „burro”(vaj) szóból ered és a sajt belsejében lévő krémes belső részre utal, amibe taljánföldön sok helyen vajas tölteléket tesznek. A sajtot gyúrják, nyújtják, majd a még meleg sajtot széthúzzák és megtöltik a feldarabolt visszamaradt sajtarabokkal, amit tejszínnel dolgoznak össze. Ez kerül a belsejébe. Tárolása jeges, sós vízben történik. Olaszországban gyakran liliomlevéllel kötik át, így a frissességéről is könnyedén meggyőződhetünk. Amíg friss a levél, addig fogyasztható a sajt is.

Itthon már örvendetes módon, egyre több delikátban, sajtszaküzletben lehet kapni. Érdemes megpróbálni, szerintem aki egyszer megkóstolja, mindig inkább ezt fogja választani a mozzarellával szemben. Friss kenyérrel, finom olívaolajjal is remek, azonban most az előétel kategóriából kiemelve könnyed főételt varázsoltam belőle egy kis spenóttal.

Hozzávalók (2 fő részére):
2 burrata
fél kg fagyasztott vagy 75 dkg friss spenót
2 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj

frissen őrölt bors
2 ek mascarpone
3 ek fenyőmag

Készíteni csak a spenótot kell. Ha friss, alaposan bő vízzel megmosom, leszárazom. Ha fagyasztott, akkor kevés olívaolajon kevés vizet aláöntve párolom. A fokhagymákat megpucolom, majd a spenótra nyomom. Sózom, borsozom. Amikor megpárolódott, hozzáadom a mascarponét és besűrítem.
Száraz serpenyőben megpirítom a fenyőmagokat. A tálalásnál a burratár félbevágom, majd a tányérra spenótot halmozok és erre ültetem a sajtot. Frissen őrölt borssal és a fenyőmaggal megszórom és kevés jó minőségű olívaolajat locsolok rá.

Burratáról a DiningGuido-on, Mammánál, a Bűvösnél és Gabojszánál.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007